verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Рецензија: Хрватска ја легализира марихуаната, Хрватите тргнуваат на туризам за Лазарат (видео)

on 21 - 01 - 2014       
Овој напис го има и на: Албански

Веста е основана врз едноставни коментари на веб страницата за размена на видео материјали, јутуб. Речиси сите информации кои се споменуваат како извори, не се ништо друго освен коментирања без кредибилност за да се основа една новинарска информација. Но, едно од главните прекршување во овај напис врз новинарските норми, се наоѓа токму на овој наслов, кој не само што ја дезориентира јавноста, но е и целосна фикција на авторот. Наводното тврдењето „Хрватска ја легализира марихуаната“, не само дека не може да се најде во текстот, но таква информација не е дадено во ниту еден од локалните и регионалните медиуми. Паѓа во вода остатокот на насловот, во која се наведува дека „Хрватите заминеле за Лазарат“. Ова, и покрај тенденцијата да се генерализира една изјава на еден анонимен корисник на социјалните мрежи, претставува клевета, со цел да се создаде сензационализам.

Gazeta LAJM   Kroacia legalizon marihuanën  kroatët nisen për turizëm në Lazarat  VIDEOЛинк до оригиналниот напис: Хрватска ја легализира марихуаната, Хрватите тргнуваат на туризам за Лазарат (видео)

Датум и време на објавување: 22.11.2013

Датум на рецензирање: 27.11.2013

Рецензент: Гент Мехмети

Вистинитост:  Повеќе од очигледно е дека веста има малку врска со вистината. Од почетниот, параграф се забележува дека Хрватска е подготвена да ја легализира марихуаната. Ова во ниеден случај не вистина, затоа што во хрватските медиуми кружеле вести само за декриминализација на наркотичното растение. Правната терминологија прави основна разлика меѓу овие две категории. Понатаму, како основа се зема документарниот филм кој е посветен на одгледување на марихуана во селото Лазарат во Албанија која се вели дека е извршена од страна на Дојче Веле, додека на линкот подолу се дава аматерска репортажа од двајца холандски туристи.

 Извори на информации: Изворите се ирелевантни за тврдење на таков калибар. Сите изјави кои се пренесуваат се коментари кои дури и не можат да се класифицираат како и анонимни извори. Голем број на коментари на социјалните мрежи не можат претставуваат вистински темелите на новинарските статии, а уште помалку кога се работи за контроверзни прашања.

 Содржајност: Содржината е некомплетна. Се гледа присуство на анонимни коментари од една страна, а другата страна нема изјава од официјалните органи. Ова во никој случај не придонесува за понатамошно истражување на ова прашање, што во практика мора да биде важен принцип на уривање на површинските и плитки набљудување. Во врска со забелешките кои беа емитувани како изјави во овој напис, се чини дека тие се пренесуваат правилно и без каква било интервенција во контекст.

 Пристрасност: Во еден дел од статијата, авторот коментира за практиката на етнички обвиненија Балкан. Тој ја генерализира состојбата со назначување дека дебатите на Балканот секогаш се користат за етничките обвиненија.  Понатаму се забележува присуството на српските коментатори во видео материјалот прикачен на YouTube. Се чини дека авторот добро ги наредил репликите на корисниците од различни националности, кои биле дел од контроверзните полемики. Сето ова, во јавноста создава етнички пристрасности.

 Оригиналност/Плагијат: Статијата нема елементи на плагијат. Тоа е оригинален придонес на авторот.

 Квалитет на насловот: Насловот на оваа статија е цел на повеќе сериозни забелешки во текот на оваа рецензија. Во насловот се ставени лажни информации во било кој дел од статијата не можат да бидат потврдени. Всушност, насловот е определен како провокативен, што создава неизбежен сензационализам.

 Фотографија: Фотографијата на некои жени кои се чини дека обработуваат наркотични растенија, која наликува на, Cannabis sativa, која се третира во текстот, не кореспондира со информациите. Во фотографијата се претставени некои жени, но нема знаци каде може да се докаже дека ова се случува во селото Лазарат во Албанија.

 Заклучок:  Контроверзните прашања поседуваат голем капацитет за да го освојат вниманието на јавноста. Затоа, вработените во медиумите треба да им пријдат на овие  прашања со посебно внимание. Таква практика не може да биде потврдена во рецензираниот текст, каде што постојано се забележувани елементи на непрофесионализам. Пред сè, овој напис е јасен обид да се добие читливост покрај сензационализмот.

 

 


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

има факти

точни наводи

веродостојни наводи

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

има евидентирани извори

1 извор

еднострани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

сеопфатнo

прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

целосно прикажува вистина

извртување на вистина (спин)

лажни информации

не аплиактивно

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

има коментаторски елементи

издвоено од фактите

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

целосна копија

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

информира

креативен

сензационален

соодветен

јасен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

манипулира

наведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

навредлив говор

говор на омраза

потикнува на насилство

дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

читлив

не апликативно

има контекстуални линкови

стилски уреден

поврзан со тагови

Претплатете се за најнови вести