verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Рецензија: Оценувањето од Гемиус: Zhurnal.mk лидер за информирање на албански

on 21 - 01 - 2014       
Овој напис го има и на: Албански

Во ова статија се врши искривување на информации, пласирајќи една употребана вистина.  Иако во написот се служат со легитимни извори, јасен е неизабалансираниот пристап на авторот за го фаворизира положбата на порталот на кому и тој самиот му припаѓа. Во текстот се пласира информацијата дека според оценувањето на ALEXA, порталот Zhurnal.mk доминира како апсолутен лидер меѓу други албански портали. Ова  може да се забележи дека тоа не е точно по анализата на линковите дадени подолу, каде  се презентирани четири категории каде се мери популарноста на веб-сајтовите. Zhurnal.mk доминира само во две од нив, тоа во никој случај не го прави „апсолутен лидер“.

Vlerësimi i Gemius  Zhurnal.mk lider i informimit shqipЛинк до оригиналниот написОценувањето од Гемиус: Zhurnal.mk лидер за информирање на албански 

 Датум на рецензирање29.11.2013

Рецензент: Гент Мехмети

Вистинитост:  Примарниот заклучок на оваа статија не е точен. Во статијата се тврди дека порталот Zhurnal.mk е апсолутен лидер по популарност меѓу пазарот на медиумите на албански во Македонија. Сепак, ова лесно може да биде потврдена како невалиден заклучок со  спроведувањето на линковите, а кои докажуваат дека Zhurnal доминира само на две категории.

Извори на информации: Статијата нема недостиг на извори. Тие постојат и се документирани подолу. Сепак, во текот на овој новинарски придонес, јасно се гледа дека има искривување на фактите и тие се претставени во искривен контекст.

Содржајност: Иако е содржаен во аспект на соодветен контекст и подржан со точни извори, не може да не се замери фактот дека таквата констатација Zhurnal.mk наводно доминира во сите категории, влијае на квалитетот на содржината. Ако известувањето ќе беше во согласност со постоечиките фактите, јасно е дека информациите ќе содржи и други податоци кои значително ќе влијае на контекстот.

Оригиналност/Плагијат: Оваа статија е автентичен новинарски придонес и не покажува знаци на плагијати.

Квалитет на насловот: Насловот во овој случај е несоодветен и не ја одразуваа вистината. Тој буди погрешна перцепција меѓу читателите и манипулира со евалвацијата на јавноста. Такво нешто дури и се обидува да се скрие внатре во информаците, но со оглед на ресурсите се отстраниле овие тврдења.

 Фотографија: Во фотографијата е прикажано само логото на компанијата која прави статистички преоценки и мерења. Сепак, тоа не кажува ништо за информацијата каде се вели дека Zhurnal.mk е апсолутен лидер во албанскиот медиумскиот пазар во Македонија.

Пристрасност: Пристрасноста е повеќе од очигледно од самиот фактот како во насловот и во самиот напис, се промовира позицијата на матичниот порталот, дури и се возвишуваа од страна на некои лажни информации.

Заклучок: Лажното прикажување на факти е сериозно мешање во новинарската етика и пракса и е недозволиво однесување во светот на професионализам. Во оваа статија јасно се потврдува такво нешто и го отстранува од можната легитимност.

 


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

има факти

точни наводи

веродостојни наводи

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

има евидентирани извори

1 извор

еднострани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

сеопфатнo

прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

целосно прикажува вистина

извртување на вистина (спин)

лажни информации

не аплиактивно

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

има коментаторски елементи

издвоено од фактите

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

целосна копија

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

информира

креативен

сензационален

соодветен

јасен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

манипулира

наведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

навредлив говор

говор на омраза

потикнува на насилство

дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

читлив

не апликативно

има контекстуални линкови

стилски уреден

поврзан со тагови

Претплатете се за најнови вести