verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Александар Георгиев

Колку е скапоцен угледот на јавните личности?

на 30. 12. 2016 | |

Кривична пријава – граѓански закон? Слобода на говор – политичка цензура? Фото: Jennifer Moo, 2008

 

Изјавата на турската амбасадорка Тулин Еркал Кара, која искажа цврсто уверување дека лицето ќе ја добие заслужената казна и укажа како обвинителството да одлучува, е загражувачка од причина што ваквите изјави доаѓаат од високи преставници на друга држава

  Пишува: Александар Георгиев   Во македонските медиуми актуелна е веста дека Амбасадата на Турција во

Прецизни одредби во законот за да се стигне до плурализам во медиумите

на 12. 02. 2016 | |
 

Предлог-членовите за обезбедување политички плурализам во медиумите што емитувваат вести и дебатни емисии, поднесени од СДСМ, имаат превентивна и насочувачка улога за обезбедување на квалитетно и објективно информирање и за остварување на правото на граѓанинот на пристап до точна и објективна информација.

  Пишува: Александар Георгиев, адвокат   Она што денес е актуелно по медиумите, но и во преговорите помеѓу политичките лидери за спроведување на Договорот од Пржино,

Право на исправка на објавена информација во медиумите

на 12. 12. 2015 | | sq
Фото: pixabay  

Правото на исправка на објавена информација е регулирано со Законот за медиуми, во кој детално се опишуваат обврските на медиумите доколку од нив биде побарано да извршат исправка на веќе објавена информација.

  Пишува: Александар Георгиев   Во согласност со Кодексот на новинари, новинарот треба да настојува да биде обезбедено објавување исправка, демант и одговор во случај кога ќе биде утврдена неточност на информацијата.  

Кој има

Обврски на медиумите според новите измени во Изборниот законик

на 15. 11. 2015 | |
  Фото: pixabay  

Во пакетот измени на Изборниот законик, кои политичките лидери ги договорија со Договорот од Пржино, добар дел од нив се однесуваат и на медиумите.

  Пишува: Александар Георгиев, адвокат   Како прв новитет во однос на регулирањето на медиумското претставување на политичките партии, покрај радиодифузерите, јавниот радиодифузен сервис и трговските радиодифузни друштва, е воведувањето контрола врз електронските медиуми (интернет-порталите). Според измените, строго се забранува каков било

Законска рамка на правото на заштита на изворот на информации

на 5. 11. 2015 | | sq
Фото: Richard Masoner, 2008  

До каде оди правото на новинарите да не го откријат својот извор на информации и во кои инстанци мораат да го сторат тоа.

  Пишува: Александар Георгиев, адвокат   Слободата на новинарството во голема мера зависи од слободниот протек на информации од медиумите до граѓаните, но и од протекот на информации од граѓаните до медиумите. Заштитата на изворот на информации е неопходна за да се

Претплатете се за најнови вести