verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Рецензија: Британка без матка роди близнаци

on 10 - 02 - 2015       
Овој напис го има и на: Албански

Макфакс-Британка-без-матка-роди-близнаци-crop-resize

 

Насловот на овој текст е непрецизен и збунувачки. Британка без матка родила близнаци! Логички е веднаш да се наметне прашањето како е тоа можно, кога природата одредила поинаку? Дали тоа значи дека и мажите се способни да раѓаат деца? Читајќи го текстот, кај читателот се редат низа прашања, чиј одговор се открива дури на крајот, во последните реченици. Написот е нецелосен и нема никакви извори и линкови од каде е преземен, што отвoра сомнеж за неговата вистинитост.

Макфакс   Британка без матка роди близнациЛинкуван наслов на анализираниот напис: Британка без матка роди близнаци

Датум и време на објавување: 02.02.2015

Датум на рецензирање: 05.02.2015

Рецензент: Ана Анастасовска

„Хејли Хејнс е родена без матка, но и покрај сè, по успешното лекување и со методот „ин витро“ стана мајка на две девојчиња.“

Не е во ред да се тврди дека жена без матка родила деца, кога тоа не е возможно. Природата одредила жените да можат да раѓаат благодарение на женските репродуктивни органи. Плодот се развива во матката и, според тоа, невозможно е жена без матка да донесе на свет новороденче. Постојат случаи во медицината кога на жени им се вршела трасплантација на матка, за да им се овозможи да станат мајки, но без матка, тоа е веќе фантастика.

Дури на крајот од текстот, станува јасно дека Британката родила близнаци, но со матка. Всушност, таа имала недоразвиена матка, која лекарите ѝ ја откриле подоцна, и која со хормонална терапија успеале да ѝ ја развијат.

„Набргу лекарите им ја вратиле надежта, откако откриле дека жената има недоразвиена матка. Со помош на хормонална терапија тие успеале да ја развијат, да биде во состојба да носи дете. Веројатноста за забременување била 60%, но и покрај тоа, Хејли и Сем станале среќни родители на близнаците Ајвори и Дарси, кои се со одлично здравје.“

Текстот би изгледал поубаво и би бил попрецизен доколку на почетокот авторот објаснил за што станува збор, а не да го остава во заблуда читателот до самиот крај. Во написот не се користени никакви извори ниту, пак, линкови од каде е преземен. Доколку се пребара на интернет, лесно може да се дојде до оригиналната верзија, која е објавена во британски „Мирор“. Во оригиналната верзија, уште во насловот се најавува дека „Жена која генетески била родена како маж, родила близнаци, откако лекарите ѝ ја пораснале матката“.

 


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

има факти

не може да се утврди точноста на наводите

не може да се утврди веродостојноста на наводите

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

нема евидентирани извори

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

можеби се прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

не може да се утврди

нема извртување на вистина (спин)

не може да се утврди

Не може да се утврди

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

нема коментаторски елементи

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

не може да се одреди

ненаведен извор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

информира

некреативен

сензационален

соодветен

нејасен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

информира

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

читлив

солидни мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

делумно стилски уреден

неповрзан со тагови

Претплатете се за најнови вести