verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Рецензија: Крв се лееше низ скопските улици во текот на вчерашниот ден

on 18 - 07 - 2014       

Крв-се-лееше-низ-скопските-улици-во-текот-на-вчерашниот-ден-Maxim-crop-resize

Желбата за читаност, т.е. кликаност на вестите на порталите не еднаш довела до сензационални наслови. Но, откако ќе се прочита текстот, тие испаѓаат не само непропорционални на неговата содржина, туку звучат дури и комично.

Крв се лееше низ скопските улици во текот на вчерашниот ден   MaximЛинк до оригиналниот напис: Крв се лееше низ скопските улици во текот на вчерашниот ден

Датум и време на објавување: 16.07.2014

Датум на рецензирање: 17.07.2014

Рецензент: Стојан Синадинов

Текстот се темели на факти од билтенот на Министерството за внатрешни работи. Фактите се точни во поглед на бројот на сообраќајките во текот на едно деноноќие, бројот на повредените и причинетата материјална штета. Никаде во текстот нема податок дека се работи за тешко повредени. И споредбата со текстовите во други медиуми ја покажува „гладта за крв“ во овој случај.

Како извор на информации се наведени увидите на сообраќајната полиција на град Скопје, а податоците се од билтенот на полицијата за претходниот ден.

Насловот е сензационалистички, несразмерен со фактите, несоодветен и тенденциозен. По секоја цена ја истакнува „крвта“ во информациите за сообраќајните незгоди.

Сензационалистичките наслови, како на овој текст, често користат „магични“ зборови како „крв“, „војна на улиците“, „масовни нереди“ и сл. Целта за привлекување на вниманието на читателот затоа неретко буквално „експлодира“ пред неговите очи.


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

има факти

точни наводи

веродостојни наводи

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

има евидентирани извори

официјални

релевантни

1 извор

еднострани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

сеопфатнo

нема прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

целосно прикажува вистина

извртување на вистина (спин)

нема лажни информации

не аплиактивно

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

нема коментаторски елементи

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

целосна копија (агенциска вест)

наведен извор без линк

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

дезинформира

некреативен

сензационален

несоодветен

тенденциозен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

ни манипулира ни информира - ставена е само како илустрација

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

читлив

солидни мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

делумно стилски уреден

неповрзан со тагови

Претплатете се за најнови вести