verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Бардул Заими

Хаосот на едноличноста

на 26. 08. 2013 | | sq
Минималните придобивки од медиумскиот интернет пазар, кој е неконсолидиран, фрагментиран и непрофесионален, создаваат само илузија од новинарството, еден вид дилетантизам, кој ни одблиску не соодветствува на вистинската мисија на новинарството.     Пишува: Бардил Заими   СИТЕ НОВИНАРСКИ ТЕОРИИ изгледа умираат пред неподносливата леснотија со која информацијата протекува низ бескрајниот свет на интернетот. Вртоглавото транспонирање на медиумите и традиционалните формати на информирање во новите формати е проследено со невиден хаос

Рецензија: Владата со евтини кредити ќе го стимулира самовработувањето

на 15. 07. 2013 | | sq
Во еден поширок контекст, ова е вест што може да се смета за добро пресметан владин спин. Таа се базира само врз еден владин извор и е пласирана преку конференција за печат. Насловот може да се смета како пристрасен во корист на Владата, бидејќи ја насочува веста кон „евтините кредити“ што ќе им служат на граѓаните за да аплицираат за самовработување. Веста спаѓа во редицата такви што медиумите ги објавуваат само со мала промена на насловот и со стилски интервенции во текстот, но не и со присуство во конференцијата, со прашања и дополнително истражување, кое би создало една пореална слика за ова владина иницијатива. Линк до оригиналниот напис: Владата со евтини кредити ќе го стимулира самовработувањето Датум и време на

Рецензија: 5 нови инвестиции во Петровец, во албанските региони нула?

на 7. 06. 2013 | | sq
Типичен пример на деформација на информацијата и ориентација на една нерелевантна вест за една проблематика, која што претендира да ја прикаже дискриминацијата на Албанците од страна на владата. Иако наводот е поставен на самиот наслов, во внатрешноста на текстот нема ниту еден факт што би го потврдило тоа. Ова е една од честите вести што се објавуваат во медиумите, кои преку сензационален наслов и надвор од сорджината ја изместува информацијата во нешто сосема друго. Инвестициите во албанските региони би можела една сосема друга тема, која што би се потрела врс други извори, кои што воопшто не се однесуваат на ова вест. Линк до оригиналниот напис: 5 нови инвестиции во Петровец, во албанските региони нула? Датум и време на објавување: 05.06.2013 

Рецензија: ДУТ, Aртан Груби известува за нападот врз колегата, познатиот аналитичар Имер Исмаили

на 6. 06. 2013 | | sq
Веста објавена на Алмакос преку претпоставки и непроверени факти до крај, претендира до читателот да пласира непотврдена информација дека нападот на студентите на ДУТ во Скопје, врз професорот и аналистот Имер Исмаили, е објавена од еден портал, чиј што сопственик е функционер на ДУИ, Артан Груби. Атрибуцијата на оваа вест на Артан Груби, особено начинот кој што е наведен во насловот, создава забуна околу неговата замешаност во вој настан, за мотиви кои што може само да се претпостават. Линк до оригиналниот напис: ДУТ, Aртан Груби известува за нападот врз колегата, познатиот аналитичар Имер Исмаили Датум и време на објавување: 05.06.2013 | 01:11:00 Датум на рецензирање: 06.06.2013 Рецензент: Бардил Заими Вистинитост на факти: Веста се повикува на една информација објавена на

Рецензија: Зошто продолжува да се крие веста за апсењето на синот на Вељановски од македонските медиуми?!

на 24. 05. 2013 | | sq
Оваа вест буди интерес зашто во Грција е уапсен синот на претседателот на Македонскиот Парламент, Трајко Вељановски. Според оваа вест, тој е уапсен за поседување на наркотични средства и едно ладно оружје. Фокусирањето на ова вест на, како што се вели, криењето што се случило од македонските медиуми, ја прави интересна за анализа. Оваа вест изгледа како спин, бидејќи претпоставува дека информациите биле прикривани. Линк до оригиналниот напис: Зошто продолжува да се крие веста за апсењето на синот на Вељановски од македонските медиуми?! Датум и време на објавување: 21.05.2013, 13:29 Датум на рецензирање: 22.05.2013 Рецензент: Бардил Заими Вистинитост: Во написот не е не е прецизирано од кој медиум се преземени информациите, туку само се парафразира извештајот за којшто не се

Претплатете се за најнови вести