verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Рецензија: 5 нови инвестиции во Петровец, во албанските региони нула?

on 7 - 06 - 2013       
Овој напис го има и на: Албански

Типичен пример на деформација на информацијата и ориентација на една нерелевантна вест за една проблематика, која што претендира да ја прикаже дискриминацијата на Албанците од страна на владата. Иако наводот е поставен на самиот наслов, во внатрешноста на текстот нема ниту еден факт што би го потврдило тоа. Ова е една од честите вести што се објавуваат во медиумите, кои преку сензационален наслов и надвор од сорджината ја изместува информацијата во нешто сосема друго. Инвестициите во албанските региони би можела една сосема друга тема, која што би се потрела врс други извори, кои што воопшто не се однесуваат на ова вест.

5 investime të reja në Petrovec, në rajonet shqiptare zeroЛинк до оригиналниот напис: 5 нови инвестиции во Петровец, во албанските региони нула?

Датум и време на објавување: 05.06.2013 | 12:35

Датум на рецензирање: 07.06.2013

Рецензент: Бардил Заими

Извори на информации: Веста се базира само на владини извори, на изјавата на министерот за транспорт и врски, Миле Јанакиески. Целата вест се повикува само на овој извор.

Содржајност: Не може да се рече дека прикрива информации, меѓутоа е потполно контрадикорно со тоа што сака да му го предочи на читателот.

Пристрасност: Веста ја деформира информацијата и бидејќи во насловот се вели дека инвестициите кај Албанците се нула, може да се смета и за наведувачки на етнички аспект, и покрај фактот што во самиот текст ништо не се вели за Албанците.

Коментирање: Веста не содржи коментаторски елементи, меѓутоа насловот ја искривува целата сорджина на оваа информација, што претставува владин спин за привлекување на инвестициите.

Плагијат: Веста нема авторство и најверојатно би требала да биде агенциска вест, иако тоа не е наведено.

Квалитет на насловот: Токму насловот воопшто не соодветсвува на содржината не веста. Насловот ја изместува содржината и ја изобличува во една сосема друга проблематика што воопшто не се однесува на ова вест.

Фотографија: Фотографијата ниту информира ниту манипулира. Таа е неутрална фотографија што не соодветсвува со содржината на веста.

Говор на омраза: Веста ја поттикнува идејата дека Албанците се дискриминирани што се однесува на владините инвестиции, но во сорджината на текстот не се наведува ништо што би го поткрепило ова.

Заклучок: Веста претставува типичен пример на деформација на информацијата со сензационалистички намери. Оваа вест што реално претставува владин спин за зголемување на инвестициите во Петровец, преку сензационалистички наслов, кој истотака е наведувачки на етнички аспект, ја изобличува и и дава сосема друга насока на информацијата, што воопшто не соодвествува со тоа што се навестува во насловот. Во самиот текст нема ниту еден факт што би го потврдил наводот од самиот наслов дека не се инвестира во албанските региони.

Оваа вест може да се смести во купот вести, кои што преку насловот ја изобличуваат содржината. Овие весто обично немаат авторство и се агенциски вести, меѓутоа не се наведуваат како такви од страна на медиумите. Ова вест му се обраќа на читателот од една јазична-етничка група и токму затоа се изобличува содржината, без да успее на автентичен начин да му ја долови вистината на читателот. Насловот навестува една друга проблематика која што во самиот текст не е обработена, напротив веста има сосема друга содржина.


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

има факти

точни наводи

веродостојни наводи

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

има евидентирани извори

официјални

нерелевантни

1 извор

еднострани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

можеби се прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

делумно прикажува вистина

извртување на вистина (спин)

нема лажни информации

наклонетост

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

нема коментаторски елементи

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

не може да се одреди

ненаведен автор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

не информира

некреативен

сензационален

несоодветен

тенденциозен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

несоодветна

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

дискриминира

национална дискриминација

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

средно читлив

нема мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

стилски неуреден

неповрзан со тагови

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Претплатете се за најнови вести