verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Заев не е единствениот пратеник против кој се води судски процес

on 4 - 01 - 2017       

http___zurnal-net_

[Рецензија: СТРАВ ЛОЗЈЕ ЧУВА: Заев го одбра пратеничкиот имунитет пред градоначалничката фотелја]

 

Текстот што го рецензираме е политички пристрасен и селективен. Тој ја манипулира јавноста дека лидерот на СДСМ, Зоран Заев, одбрал да биде пратеник за да избегне кривична одговорност и притоа сугерира мислење дека  Заев е виновен.

strav-lozje-chuva-zaev-go-odbra-pratenichkiot-imunitet-pred-gradonachalnichkata-fotelja-zurnal-netЛинк до оригиналниот написСТРАВ ЛОЗЈЕ ЧУВА: Заев го одбра пратеничкиот имунитет пред градоначалничката фотелја

Датум и време на објавување: 30.12.2016

Датум на рецензирање: 04.01.2017

Рецензент: Ана Анастасовска

 

„НЕКОЛКУ“ НЕ Е ИСТО СО „ДВА“

Најпрво, во текстот не се почитува презумцијата на невиност, а второ, се има селективен пристап.

„Опозицискиот лидер Зоран Заев, против кого се водат неколку судски процеси, го одбра пратеничкиот имунитет пред градоначалничката функција“. 

Уште на почетокот се прави забуна, со употреба на изразот „неколку“ судски процеси. Против Заев се водат два предмети во Кривичниот суд, а не неколку, како што се посочува во текстот, а што асоцира на повеќе од два.

ПРАТЕНИЧКИ ИМУНИТЕТ

„Сега веќе поранешниот струмички градоначалник, со пратеничкиот мандат смета дека ќе се спаси од кривичниот прогон и од одговорноста за барањето поткуп“.

Ова, исто така, не е точно, бидејќи пратеничкиот имунитет не ги штити пратениците од сите кривични дела.

Секој пратеник, во согласност со членот 64 од Уставот на Република Македонија, ужива имунитет во случај на сторено кривично дело и не може да биде притворен без одобрение на Собранието, освен во одредени случаи.

Пратениците уживаат имунитет. Пратеникот не може да биде повикан на кривична одговорност или да биде притворен за искажано мислење или за гласање во Собранието. Пратеникот не може да биде притворен без одобрување на Собранието, освен ако е затечен во вршење кривично дело за кое е пропишана казна затвор во траење од најмалку пет години. Собранието може да одлучи да се примени имунитет над пратеник и кога тој самиот не се повикал на него, ако е тоа потребно заради вршење на функцијата пратеник.

 

СЕЛЕКТИВЕН ПРИСТАП

Проблемот во овој текст е што не се почитува презумпијата на невиност и однапред му се суди на Заев дека е виновен и се убедува јавноста дека тој со пратеничкиот имунитет сака да се спаси од кривична одговорност.

Втор проблем е што текстот, водејќи се од политички побуди, е селективен и се осврнува само на опозицискиот лидер, иако во пратеничките клупи седнаа и функционери од ВМРО-ДПМНЕ против кои се водат предмети во Кривичниот суд, а кои ги поведе Специјалното јавно обвинителство. Но, тоа во написот никаде не е спомнато.

 


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

има факти

делумно

делумно

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

има евидентирани извори

официјални

релевантни

1 извор

еднострани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

делумно прикажува вистина

извртување на вистина (спин)

не може да се утврди

наклонетост

политичка пристрасност

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

има коментаторски елементи

интегрирано со фактите

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

оригинално дело

ненаведен автор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

дезинформира

некреативен

сензационален

несоодветен

тенденциозен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

информира

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

средно читлив

нема мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

делумно стилски уреден

поврзан со тагови

Претплатете се за најнови вести