verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

За неточни вести се објавува корекција

on 16 - 01 - 2016       
Овој напис го има и на: Албански

ГРУЕВСКИ ПОДНЕСЕ ОСТАВКА _ Ohridsky - http___ohridsky.com__p=139180 11

[Рецензија: Груевски поднесе оставка]

 

Текстот е неточен, едностран и без извори. Читателот не добива целосна информација за ситуацијата бидејќи во текстот се нафрлени штури податоци без нивно целосно разработување. Разработувањето на веста е неопходно за читателот да добие целосна претстава за тоа што се случува, но и за претходните настани кои довеле до веста, за кои можеби и не бил информиран.

ГРУЕВСКИ ПОДНЕСЕ ОСТАВКА _ Ohridsky - http___ohridsky.com__p=139180Линк до оригиналниот напис: Груевски поднесе оставка

Датум и време на објавување: 14.01. 2016

Датум на рецензирање: 16.01.2016

Рецензент: Димитар Тануров

 

ПОГРЕШНА ИНФОРМАЦИЈА

„После 10 години владеење, на големиот Христијански празник „Свети Василије“ , или православна нова година Никола Груевски поднел оставка на функцијата премиер и мандатор на владата, дознава Охридскај.“

Написот нуди неточна информација од неидентификуван извор, а истата не е поткрепена ниту со друг извор, како, на пример, извори од Владата или, пак, од владејачката партија.

Веста истовремено е некомплетна бидејќи станува збор за наводен епилог од настан кој се одвива повеќе од една година, поради што е неопходно потсетување на претходните моменти, како што се прави тоа при вест во низа. Дури и да станува збор за „вонредна вест“, подоцна истата се дополнува.

Во овој случај, не е објавена корекција на погрешната информација, што е спротивно на професионалните новинарски стандарди. Непроверените и погрешни вести, не само што ја дезинформираат јавноста, туку истовремено придонесуваат за уривање на довербата на читателите во медиумот, создавајќи чувство на изиграност и на обид за привлекување интернет-кликнувања, а не за вистинско пренесување на информациите.


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

има факти

неточни наводи

неверодостојни наводи

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

нема евидентирани извори

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

можеби се прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

целосна невистина

не може да се утврди

лажни информации

наклонетост

политичка пристрасност

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

има коментаторски елементи

интегрирано со фактите

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

оригинално дело

ненаведен автор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

дезинформира

некреативен

сензационален

несоодветен

тенденциозен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

ни манипулира ни информира - ставена е само како илустрација

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

средно читлив

солидни мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

стилски неуреден

неповрзан со тагови

Претплатете се за најнови вести