verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Во трка за уривање на професионалните принципи

on 7 - 11 - 2016       
Овој напис го има и на: Албански

kurir

[Рецензија: Пимен е нереализиран политичар кој се “ували“ во МПЦ како владика]

Од каков јавен интерес е да се повикате на целосно безначаен извор, да копате по социјалните мрежи за да најдете содржина за која однапред знаете што треба да барате? Од никаков!

Згора на тоа, една таква „собрана“ информација да им ја понудите на читателите во рубриката „Македонија – вести“. Ви се молам, каква вест има тука?!

Да, навистина, од некое мислење понекогаш може да се изведе вест, но тоа, по правило, се случува кога тоа мислење го изнесуваат проминентни личности, „трендмејкери“. Тука за такво нешто воопшто не станува збор.

Освен тоа, кога од некој анонимус се пренесува мислење, тоа останува мислење на анонимус. Во таква ситуација мора да укажеме на една од препораките на Кодексот на новинарите, членот 13, кој укажува:

Новинарот треба да прави разлика меѓу фактите и мислењата, меѓу веста и коментарот.

 

11042016-kurir-pimenЛинк до оригиналниот напис: Пимен е нереализиран политичар кој се “ували“ во МПЦ како владика

Датум и време на објавување: 02.11.2016

Датум на рецензирање: 06.11.2016

Рецензент: Зоран Бојаровски

 

 

ПРЕКРШЕНИ ПЕТ ЧЛЕНА ОД КОДЕКСОТ

Освен претходно споменатиот, тринаесетти член од новинарскиот кодекс, со оваа медиумска содржина се прекршени уште 4 други членови. Значи, вкупно – 5. Машала!

Како прво, со овој текст е занемарен целосно членот 10, кој инсистира дека новинарите „нема свесно да создаваат, ниту да преработуваат информации што ги загрозуваат човековите права и слободи“. Ова го истакнуваме зашто личноста врз која се „нафрла“ оваа медиумска информација, всушност, само ги практикувала тие права и слободи.

Понатаму, со оглед на тоа што текстот што го рецензираме искористил еден фејсбук-статус за да се дискредитира една личност која, пак, изразила мислење за еден министер, се „обоил“ во пристрасна содржина, а членот 14 од Кодексот наложува:

Известувањето од политичките процеси, посебно од изборите треба да биде непристрасно и избалансирано. Новинарот мора да обезбеди професионална дистанца од политичките субјекти.

И тоа не било доволно, па во оваа трка на куси патеки со скокање на новинаските принципи, е прескокнат и членот 15, кој сугерира дека е „новинарите мора да ја негуваат културата на говорот и етиката и дека е неспојлива со новинарската професија непримерната комуникација со јавноста“.

Дури и тогаш кога се пренесува некоја изјава, колку и да е таа личен израз на „простаклук“, новинарот е должен да ја „стави во рамката на културен дијалог“.

Во завршницата на оваа рецензија, всушност е мотивацијата за се преземе и да се објави ова мислење на некој апсолутно неважен, кој „фрла дрвја и камења“. Таа мотивација се гледа во намерата за пресметка со инакумислечка личност, што е во судир со членот 16 од Кодексот на новинарите, кој укажува дека:

Новинарот ќе ги чува угледот и достоинството на својата професија, ќе ги поттикнува заемната солидарност и различност на ставовите и нема да го употреби својот медиум за пресметка со личности, вклучувајќи ги и своите колеги.

 


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

делумно

не може да се утврди точноста на наводите

не може да се утврди веродостојноста на наводите

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

има евидентирани извори

неофицијални

нерелевантни

1 извор

еднострани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

можеби се прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

не може да се утврди

извртување на вистина (спин)

не може да се утврди

наклонетост

политичка пристрасност

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

има коментаторски елементи

интегрирано со фактите

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

не може да се одреди

ненаведен автор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

не информира

некреативен

сензационален

несоодветен

тенденциозен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

несоодветна

манипулира

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

политичка дискриминација,

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

читлив

нема мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

делумно стилски уреден

поврзан со тагови

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Претплатете се за најнови вести