verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Веста треба да ги опфати сите страни

on 5 - 01 - 2016       
Овој напис го има и на: Албански

[Рецензија: „Репликата на Азизи од ДУИ за пратеничката на ДПА”]

Ова беше реплика на пратеничката на ДУИ, Калтрина Азизи во врска со информацијата за аерозагадувањето, побарана од страна на пратеничката на ДПА Мерале Узеири – Ферати, која континуирано ја обвинуваше ДУИ.

Драга колешке, немам многу за кажување, затоа што вашиот говор беше само повторување на она што го кажавте и во дискусијата за буџетот и за Извештајот за напредок на ЕУ , а и во пратеничките прашања и при секоја седница на парламентот на која вие присуствувате, што искрено и не се случува многу често.

Од вашиот говор единствено заклучив дека најпосле сте научиле кој е министер за екологија, односно Нурхан Изаири и за ваша информација Беким Незири е министер за економија. Ви честитам за ова, а за во иднина ве советувам да не ја обвинувате ДУИ за лошите сништа кои ги сонувате додека спиете“, кажала во својата реплика пратеничката од ДУИ Калтрина Азизи за Мерале Узеири – Ферати од ДПА.

Известувањето за текот на настаните во Собранието и дебатите што се одвиваат на пленарните седници се од особена важност за јавноста, бидејќи се директно поврзани со претставниците на народот и секогаш се следени со многу внимание. Затоа, новинарите треба да бидат многу внимателни во врска со информирањето околу настаните во Собранието и треба да бидат колку што е можно пообјективни.

 

download (1)Линк до оригиналниот напис: Реплика на Азизи од ДУИ за пратеничката на ДПА

Датум и време на објавување: 14.12.2015

Датум на рецензирање: 25.12.2015

Рецензент: Џенис Сулимани

Рецензираниот текст е типичен пример за тоа како не треба да изгледа една вест за дебатата во Собранието. Новинарот известува за ставот на пратеничката на ДУИ, Калтрина Азизи, но без да го пренесе ставот против кој таа побарала реплика.

„Ова беше реплика на пратеничката на ДУИ, Калтрина Азизи во врска со информацијата за аерозагадувањето побарана од страна на пратеничката на ДПА Мерале Узеири – Ферати која континуирано ја обвинуваше ДУИ.“

За да биде информацијата целосна и сеопфатна, новинарот требало да го пренесе и ставот на пратеничката на ДПА, Мерале Узеири – Ферати. Требаше да се појасни за која изјава имало реплика и како почнала дебатата, за сето ова да се разбере што подобро од страна на читателите.

Вака како што е известено, во јавноста се добива впечаток дека медиумот е портпарол на една партија, а не објективен пренесувач на целосната вистина. Секоја политичка пропаганда во новинарски текст е тешко кршење на професионалните стандарди.

Медиумите никако не смеат да се стават во функција на партиските агенди. Новинарството никако не смее да биде партизирано. Примарната цел е служење на народот преку правично, точно, целосно и сеопфатно информирање.

Изборот на фактите дефинитивно треба да обезбеди објективна информација, имајќи ги предвид сите важни аспекти на темата што се третира. Така пишува во eтичкиот Кодекс на новинарите на Македонија.

(Од Сервисот за проверка на факти од медиумите на албански јазик)

 


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

има факти

точни наводи

веродостојни наводи

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

има евидентирани извори

официјални

1 извор

еднострани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

нема извртување на вистина (спин)

нема лажни информации

наклонетост

политичка пристрасност

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

нема коментаторски елементи

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

оригинално дело

ненаведен автор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

информира

некреативен

несензационален

соодветен

јасен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

ни манипулира ни информира - ставена е само како илустрација

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

читлив

не апликативно

нема контекстуални линкови

стилски неуреден

неповрзан со тагови

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Претплатете се за најнови вести