verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Веста е многу повеќе од лично мислење на еден извор

on 17 - 10 - 2015       
Овој напис го има и на: Албански

[Рецензија: Зекири: ВМРО и ДУИ се извадиле скроз од памет]

 

Содржината на веста треба да ги почитува стандардните правила за структурата, што подразбира да има глава, содржински дел и таканаречен „бекграунд“. Доколку недостига некој од овие елементи, многу мала е можноста написот да биде јасен за читателот. Но, кога еден текст воопшто не ја почитува ова структура, освен што е нејасен, нејасна е и целта на пренесувањето на информацијата.

Tetova 1 - Zekiri - VMRO dhe BDI kane kujt mendsh komplet 1Линк до оригиналниот наслов: Зекири: ВМРО и ДУИ се извадиле скроз од памет

Датум на објавување: 06.10.2015

Датум на рецензија: 07.10.2015

Рецензент: Фатљуме Дервиши

Сè што претставува веста што ја рецензираме е следново:

„Главниот и одговорен уредник на ТВ Алсат, Мухамед Зекири, го коментирал предлог-законот предложен од ВМРО и ДУИ за да забрани објавувањето на бомбите.“

Aвторот продолжува со цитирање на коментарите објавени од Мухамед Зекири на социјалната мрежа „Фејсбук“, редејќи ги еден по еден. Очигледна е пристрасноста на текстот и тоа поради претставување на личните коментари на еден главен урденик, од неговата страна на „Фејсбук“. Овие коментари не претставуваат јавен и професионален став на тоа лице, бидејќи навредите претставуваат кршење на етичките норми на неговата професија.

„ВМРО и ДУИ скроз се извадиле од памет.“

Бидејќи се работи за лични ставови, тие не се на нивото на информации од јавен карактер. Веста е повеќе од лично мислење на еден извор, кој и да е тој.

Текстот е едностран, бидејќи им се дава простор само на критиките и се избегнува можноста за спротиставување на ставовите со другата страна, на која тие се упатени.

Еден друг недостаток на овој текст е тоа што нема заднина, односно „бекграунд“ или дополнителни информации. Јавноста треба да знае што е тоа што ја предизвикала реакцијата, за каков закон се работи и да има повеќе извори што би говореле за позитивните и за негативните страни на овој предлог-закон.

Во недостиг на сите споменати елементи, кои се потребни за една целосна информација, текстот е далеку од потребното професионално ниво.

 

(Од Сервисот за проверка на факти во медиумите на албански јазик)

 


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

има факти

точни наводи

веродостојни наводи

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

има евидентирани извори

неофицијални

нерелевантни

1 извор

еднострани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

можеби се прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

не може да се утврди

не може да се утврди

не може да се утврди

наклонетост

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

има коментаторски елементи

интегрирано со фактите

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

оригинално дело

наведен автор, наведен извор без линк

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

информира

креативен

сензационален

соодветен

тенденциозен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

ни манипулира ни информира - ставена е само како илустрација

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

навредлив говор

говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

неструктуриран

нема мултимедијални елементи

има контекстуални линкови

стилски неуреден

неповрзан со тагови

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Претплатете се за најнови вести