verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Три чекори за да се упропасти текст

on 4 - 02 - 2016       

02032016-Media-Migranti 11

[Рецензија: Волјата на Македонија клучна за фотелјата на Меркел]

 

Како да упропастите новинарски текст во три-четири чекори?

Постојат многу начини, но во случајот на медиумската содржина што ја рецензираме, тоа е направено со пристрасност и со непотребно контекстуализирање низ придружните елементи на тектсот –  фотографиите, илустрацијата и мапата.

Инаку, од аспект на текстуалната содржина и не би можеле да се најдат некои посериозни забелешки. Текстот се повикува на сторија објавена во германски „Билд“, меѓутоа освен името на авторот, нема линк до изворниот текст. Тоа е едно од елементарните правила на интернет-платформите заради потврдување на веродостојноста на пренесената содржина.

Без почитувањето и имплементацијата на тоа правило, читателот може да си постави легитимно прашање дали пренесената содржина е автентична и сеопфатна во однос на оригиналот.

02032016-Media-MigrantiЛинк до оригиналниот напис: Волјата на Македонија клучна за фотелјата на Меркел

Датум и време на објавување: 01.02.2016, 15:56

Датум на рецензирање: 04.02.2016

Рецензент: Зоран Бојаровски

 

МАЛИЦИОЗНИ ФОТОГРАФИИ

Дури и да прифатиме дека изворниот текст во поголема мерка е автентично пренесен, визуелната опрема и презентација на оваа сторија ѝ направиле сериозни оштетувања и ја ставиле во категоријата пристрасни текстови.

Дури три илустрации, од кои една фотомонтажа, се навредливи и коментаторски визави германската канцеларка Меркел. Тие илустрации не се пропорционални на позиционирањето на Ангела Меркел во однос на бегалската криза и во однос на начинот за справување со неа. Напротив, може да се каже дека се малициозни, па дури и груби.

Фотографиите употребени во овој контекст не се автентични, оригинални. Тие се позајмени. Но, ниту за таа постапка не се исполнети елементарните правила фотографиите да бидат придружени со легенди и со објаснувања за нивното потекло, па дури и да бидат испочитувани авторските права.

Нашата проверка покажа дека две од фотографиите се документарни фотки од карневалот во Валенсија, Шпанија, од 2013 година. На крајот од тој карневал, дрвените кукли, кои најчесто низ еден сатиричен пристап, истакнуваат некои актуелни настани и личности, завршуваат во оган.

 

ТУРИСТИЧКА МАПА!

Но, зошто читателите да се ставаат во ситуација да се прашуваат што значат овие фотографии, од каде се, што треба да порачаат… Оговорите на тие прашања треба да се содржат во рационално објаснување зошто му се додадени на текстот.

Така налага професионалното новинарство.

Најсмешна од сѐ е мапата. Како можело да им падне на памет да земат мапа од некој патувачко-туристички блог кој опишува едно сосема приватно патување низ Балканот, да биде прикажана како балканска рута на бегалците. Навистина – смешно!

И на крајот, но не помалку важно, е фактот дека насловот на македонската варијанта на овој позајмен текст со ништо не се аргументира во главницата на текстот.

Тој, едноставно, виси!

 


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

има факти

не може да се утврди точноста на наводите

не може да се утврди веродостојноста на наводите

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

има евидентирани извори

неофицијални

релевантни,

1 извор

еднострани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

можеби се прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

не може да се утврди

не може да се утврди

не може да се утврди

Не може да се утврди

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

има коментаторски елементи

интегрирано со фактите

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

целосна копија

ненаведен автор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

не информира

некреативен

сензационален

несоодветен

тенденциозен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

несоодветна

манипулира

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

читлив

солидни мултимедијални елементи

има контекстуални линкови

стилски уреден

неповрзан со тагови

Претплатете се за најнови вести