verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Тенденциозното толкување на изјавите е непрофесионално

on 16 - 08 - 2015       
Овој напис го има и на: Албански

 

 

[Рецензија: ДПА го критикува Сади Беџети – и тој бил виновен за тоа што се случи во Тетово]

Новинарите треба да ја почитуваат основната функција на новинарството, односно правилното, точно и јасно информирање. Толкувањата или поврзувањето надвор од контекстот на едно случување или изјава со нешто друго, во никој случај не се совпаѓа со стандардите на едно професионално известување.

PDSH ja e kritikon Sadi Bexhetin se edhe ai është fajtor për TetovënЛинк до оригиналниот текст: ДПА го критикува Сади Беџети – и тој бил виновен за тоа што се случи во Тетово

Датум и време на објавување: 07.08.2015

Датум на рецензија: 10.08.2015

Рецензент: Џенис Сулимани

Рецензираниот текст се однесува на реакцијата на ДПА за природната несреќа во Тетово. Написот почнува со насловот „ДПА го критикува Сади Беџети – и тој бил виновен за тоа што се случи во Тетово“.  Тој е целосно спротивен со содржината на реакцијата на Демократската партија на Албанците, затоа што во нивната конференција за печат, критиките на ДПА биле адресирани за ДУИ, а не како што е напишано во насловот.

„ДПА во Македонија изразила критики за албанската партија на власт, ДУИ, сметајќи дека истата е одговорна за поплавите во Тетово и околината. Според оваа партија, општина Тетово треба да им излезе во пресрет и да им помогне на граѓаните, а не да бара помош од владата.“

Откако ја пренел реакцијата на ДПА, на крај на текстот новинарот додал уште еден текст, во кој дава информации околу тоа на која партија бил член претходниот градоначалник на Тетово.

„Градоначалник на Тетово цели 4 години беше професорот Сади Беџети, кој беше кадар од редовите на ДПА и кој не оствари ниту еден проект во полза на граѓаните на оваа општина.“

Настојувајќи да го поддржи тенденциозниот наслов, написот станува пристрасен и ѝ дава едно сосема друго значење на реакцијата на ДПА против ДУИ. Ваквото насочување на јавноста не соодветствува со професионалните стандарди.

Текстот не го поддржува насловот со ниту еден факт или изјава. Овој начин на информирање е сосема непотребен бидејќи јавноста е свесна за ситуациите. Ваквите дејства непотребно му штетат на медиумот и на новинарската професија воопшто.

 

(Од Сервисот за проверка на факти во медиумите на албански јазик)

 


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

не може да се утврди точноста на наводите

не може да се утврди веродостојноста на наводите

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

има евидентирани извори

1 извор

еднострани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

можеби се прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

целосно прикажува вистина

не може да се утврди

лажни информации

не аплиактивно

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

има коментаторски елементи

интегрирано со фактите

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

дезинформира

сензационален

несоодветен

тенденциозен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

ни манипулира ни информира - ставена е само како илустрација

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

средно читлив

неквалитетни мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

делумно стилски уреден

неповрзан со тагови

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Претплатете се за најнови вести