verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Тенденциозно и еднострано погрешно толкување

on 7 - 06 - 2016       
Овој напис го има и на: Албански

FireShot Screen Capture #218 - 'Skandal_ Në UT provimet merren përmes telefonit, e konfirmon Prorektori' - www_zhurnal_mk_content__id=1661112336

 

Напис – Скандал: Во ТУ испитите се полагаат преку телефон, потврдува проректорот

Уште еден скандал ја тресе Македонија. Овојпат универзитетскиот професор, Арбер Челику потврдува дека на Тетовскиот универзитет се ургира по телефон за да добијат студентите преодна оценка, пишува „Журнал“.

Професорот Челику во една објава на „Фејсбук“ пишува дека примил повик од еден стар пријател, кој според него го немало цели 10 години, додека сега, ургирањето за еден испит кај него било причина за да се поврати старото пријателство.

Инаку, проректорот д-р Арбер Челику е една од најеминентните фигури од овој Универзитет.

Во продолжение можете да го прочитате постираниот текст:

Денес сум многу среќен по телефонскиот повик од еден мој пријател, кој го немаше цели 10 години, бидејќи го фатиле на тесно за еден испит кај мене! Голема благодарност до тие што ургираат на овој начин, бидејќи ми ги враќаат „изгубените“ пријатели.

 

[Рецензија – Скандал: Во ТУ испитите се полагаат преку телефон, потврдува проректорот]

Погрешно толкување може да направи читателот или јавноста воопшто, во зависност од тоа како ја перцепира веста. Меѓутоа, кога новинарот толкува погрешно една изјава или став, тогаш станува збор за кршење на едно од суштинските начела на новинарството, објективноста. Не треба да се заборави дека новинарот сноси одговорност за јавно кажаниот збор и никогаш не смее да информира на тенденциозен начин. Текстот што го рецензираме, повеќе личи на став од некоја страна, отколку на новинарски напис. Факт што го докажува тенденциозниот пристап е самиот наслов.

„Уште еден скандал ја тресе Македонија. Овојпат универзитетскиот професор Арбер Челику потврдува дека во Тетовскиот универзитет се ургира по телефон за да добијат студентите преодна оценка…“

Личноста спомната во текстот е лошо толкувана поради фактот дека преку неговиот статус на „Фејсбук“, се иронизира пријателство од интерес. Ова не претставува ни основа за да биде извор на вест, меѓутоа за редакцијата било можност да се стават на услуга на комерцијалното (зголемување на број на кликнувања – н.з.).

Skandal Në UT provimet merren përmes telefonit screenshotЛинк до оригиналниот напис: „Скандал: Во ТУ испитите се полагаат преку телефон, потврдува Проректорот”

Датум и време на објавување: 01.06.2016

Датум на рецензирање: 01.06.2016

Рецензент: Адриан Керими

Дозата на тенденциозниот пристап не секнува тука. Преку таа доза, содржината предизвикува преку еден човек да се извалка една цела институција. Доколку „држат вода“ сомнежите на авторот и на редакцијата дека во ДУТ се земаат оценки преку телефон, ова би требало да се истражи повеќе и од споменатиот професор да се побара став или објаснување, дали навистина е дадена побараната услуга, бидејќи во конкретниот случај имаме работа само со еден човек, кадар на ДУТ.

„Професорот Челику во една објава на „Фејсбук“ пишува дека примил повик од еден стар пријател, кој според него го немало цели 10 години, додека сега ургирањето за еден испит кај него било причина за да се поврати старото пријателство.

Инаку, проректорот д-р Арбер Челику е една од најеминентните фигури од овој Универзитет“.

Недостигот од објективност кај новинарот е најсилниот доказ на непрофесионалноста. За ваков „скандал“, авторот е обврзан да побара став од институцијата (која реагираше по овој напис на конкретната агенција), а не да забрза со објавување, без да се аргументира во никаква форма тоа што се кажува во текстот. За да се направи вест по стандарди, дел од овој напис би требало да биде и ставот на другата страна, односно другите страни. За „друг скандал“ како овој, неизбежен е и ставот на ректоратот. За една неаргументирана информација како оваа, неизбежен е и ставот на засегнатите страни во оваа работа, професорите и студентите. Без нивно вклучување во текстот, написот може да се нарече сè, освен новинарски напис.  Дека текстот е направен со цел и со заднина што не цели кон информирање, докажува и грешката што нема барем една точка (.) на крајот на последната реченица. Ова, намерно или не, ја симболизира целта и непрофесионалниот пристап што се применети во обработката на оваа содржина.

 

 


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

има факти

неточни наводи

неверодостојни наводи

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

има евидентирани извори

неофицијални

1 извор

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

Не

извртување на вистина (спин)

лажни информации

наклонетост

комерцијална пристрасност

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

има коментаторски елементи

интегрирано со фактите

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

не може да се одреди

ненаведен автор, наведен извор без линк

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

дезинформира

некреативен

сензационален

несоодветен

тенденциозен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

ни манипулира ни информира - ставена е само како илустрација

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

средно читлив

неквалитетни мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

делумно стилски уреден

неповрзан со тагови

Претплатете се за најнови вести