verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Телевизиска проверка на факти – зашто политичарите лажат

on 21 - 06 - 2016       
Овој напис го има и на: Албански

Во рамките на годинешната POINT 5.0 конференција на невладиниот сектор од Запданиот Балкан, која се одржа во Сараево кон крајот на мај, беше организирана и маѓународна работилница за проверка на фактите на телевизија (TV Factchecking). Оваа дејност расте засилено и сега во светот има околу 100 операции за проверка на факти искажани во јавноста, пред сè, од страна на политичарите, во повеќе од 40 земји од светот.

На работилницата беа присутни претставници од Фондацијата „Метаморфозис“: Владимир Петрески, уредникот на „Сервис за проверка на факти“, Теофил Блажевски, уредник/новинар во „Вистиномер“ и Симона Атанасова, новинар во Агенцијата „Мета“.

Погледнете го видеозаписот од работилницата, изработено одколегите од босанскиот istinomjer.ba:

Претплатете се за најнови вести