verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Текст што самиот се побива

on 18 - 02 - 2016       
Овој напис го има и на: Албански

FireShot Capture 98 - Media.mk_ - http___media.mk_article_147875_ska 11

[Скандал: Интервју на Заев за порно сајт!]

 

Текстот што е предмет на рецензија се обидува да го обезвредни и да го омаловажи медиумот за кој лидерот на опозицијата дал интервју, а, од друга страна, цитира делови од интервјуто што ги смета за интересни. Интенцијата е медиумот да се претстави како сигурно поле за настап на лидерот на опозицијата, поврзувајќи го неосновано со неговото гостување на една телевизија со национална концесија.

MediaЛинк до оригиналниот наслов: Скандал: Интервју на Заев за порно сајт!

Датум и време на објавување: 14.02.2016

Датум на рецензија: 16.02.2016

Рецензент: Силвана Жежова

 

КОНТРАДИКТОРНОСТ

Текстот е контрадикторен бидејќи во него првин се изразува сомнеж за вистинитоста на интервјуто, а потоа сомнежот се отстранува со констатацијата дека, „интервјуто е вистинито бидејќи го пренесуваат т.н соросоидни сајтови“.

„Заев доби можност да се искаже и прослави, и даде интревју на порно сајтот Доказ кој, воглавно објавува текстови и наслови со длабоко еротска, шпекулативна и фотомонтирана содржина па, оттаму, не е сигурно ни дали ова интревју на Зоран Заев постои, или е дел од традициите на овој порно сајт. Но, штом интревјуто во делови го пренесуваат и други соросоидни сајтови, веројатно е дека Заев наивистина го изјавил ова што го изјавил.“

Врз основа на одговор на Заев на прашање поврзано со работата на Специјалното јавното обвинителство, без никакви докази, лидерот на опозицијата и специјалната обвинителка Катица Јанева се доведуваат во блиска врска, односно Заев се ословува како ментор. Написот не нуди никакви аргументи со кои ќе се докаже дека Јанева работи под менторство на Заев.

„Нагони кон историски дименизии има и нејзиниот ментор Зоран Заев. И тој и Катица Јанева себеси се препознаваат и доживуваат како историски личности.“

Без да се навлезе во содржината на медиумот за кој Зоран Заев дал интервју, видливо е дека оваа објава е правена наменски, со идеја да го оцрни опозицискиот лидер, но и да го омаловажи и исмее, обвинувајќи го дека се појавувал на „порно сајтови“.

 


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

делумно

делумно

делумно

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

има евидентирани извори

официјални, неофицијални

релевантни

2 извори

еднострани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

не може да се утврди

извртување на вистина (спин)

не може да се утврди

наклонетост

политичка пристрасност

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

има коментаторски елементи

интегрирано со фактите

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

оригинално дело

ненаведен автор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

дезинформира

некреативен

сензационален

несоодветен

тенденциозен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

несоодветна

ни манипулира ни информира - ставена е само како илустрација

селективно наведен автор (извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

средно читлив

солидни мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

делумно стилски уреден

неповрзан со тагови

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Претплатете се за најнови вести