verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Сервис за проверка на факти од медиумите

Проект на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија
USAID Logo

Спинување на поимот федерализација

on 8 - 12 - 2016       

foto-so-ednojazichni-posteri-zaev-pochna-federalizacijata-da-ja-sproveduva-na-delo-kurir-crop-resize

 

[Рецензија: ФОТО: Со еднојазични постери Заев почна федерализацијата да ја спроведува на дело]

 

Текстот што го рецензираме е школски пример за спин, бидејќи обвинува дека „со еднојазични постери, Зоран Заев започна федерализацијата да ја спроведува на дело“. Имено, федерализација на држава не се спроведува со печатење политички пропаганден материјал на јазик кој во државата е втор најупотребуван. Ниту постои пример за држава во светот која токму на тој начин била федерализирана. Оттука, се поставува прашањето дали државата и сега е федерализирана, бидејќи имиња на школи и на институции, освен на македонски, се испишани и на албански јазик, а притоа истиот овој јазик може да се користи и при пополнување официјални документи во македонските државни институции.

foto-so-ednojazichni-posteri-zaev-pochna-federalizacijata-da-ja-sproveduva-na-delo-kurir-screenshotЛинк до оригиналниот напис: ФОТО: Со еднојазични постери Заев почна федерализацијата да ја спроведува на дело!

Датум и време на објавување: 07.12.2016

Датум на рецензирање: 08.12.2016

Рецензент: Силвана Жежова

 

ПАРТИСКА РЕТОРИКА

Од фотографијата не може да се утврди дали повикот на опозицијата за да излезат граѓаните на митинг бил преку пропаганден материјал испечатен само на албански јазик. Можеби овој памфлет е сликан за да се напише текст во кој лидерот на опозицијата ќе се обвини дека „за него македонскиот јазик не постои“.  Федерализација, кантонизација се едни од најчесто употребуваните термини на владејачката партија и на Коалицијата за подобра Македонија на нивните митинзи со кои тие сакаат да ја дискредитираат опозицијата, а истиот речник се употребува и во овој „новинарски текст“, кој многу повеќе наликува на партиско соопштение.

„Заев само на албански јазик ги повикуваше дебарчани на митинг, за него македонскиот јазик како да непостои“.

 

ТВРДЕЊЕ БЕЗ ДОКАЗ

За ова тврдење во текстот не постои никаков доказ. Во насока на поткрепа на истото, во овој случај можеби можеше да се стават фотографии од двата митинга и да се направи споредба. Во тој случај, читателите би имале потврда на (не)вистинитоста на ова тврдење.

„Но и покрај сите очајнички обиди на Заев, митингот на СДСМ во понеделникот во Дебар повторно имаше двојно помалку луѓе од вчерашниот митинг на ВМРО-ДПМНЕ и Коалицијата „За подобра Македонија“.“

Текстот е несеопфатен и не може да се утврди неговата вистинитост. Притоа е едностран и политички пристрасен со обид за дискредитација на опозициски лидер. Во него провејува „националистички обид“ за освојување на читателите. Насловот е тенденциозен и дезинформирачки!

 


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

нема факти

не може да се утврди точноста на наводите

не може да се утврди веродостојноста на наводите

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

нема евидентирани извори

анонимни

нерелевантни

1 извор

еднострани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

можеби се прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

не може да се утврди

извртување на вистина (спин)

не може да се утврди

наклонетост

политичка пристрасност

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

има коментаторски елементи

интегрирано со фактите

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

оригинално дело

ненаведен автор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

дезинформира

некреативен

сензационален

соодветен

тенденциозен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

манипулира

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

дискриминира

национална дискриминација, политичка дискриминација

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

читлив

солидни мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

стилски уреден

поврзан со тагови

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *