verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Спинувана приказна

on 1 - 06 - 2016       
Овој напис го има и на: Албански

zurnal

[Рецензија: Новинарите од Телма избркани од работа под притисок на СДСМ – не сакале да работат по инструкции]

 

Текстот се обидува преку пренесување  непроверени информации да ја спинува вистината и уште во насловот (дез)информира дека „Новинарите од Телма (се) избркани од работа под притисок на СДСМ – не сакале да работат по инструкции“. Влезот на текстот е исправен, се пренесува информацијата за отказните решенија во „Телма“ и се посочуваат некоколку искусни новинари кои се погодени со одлуката. Но, во следниот пасус се нуди контрадикторна информација, со која на „мала врата“ се обидува да се протне шпекулација што треба да послужи за политички спин.

ZurnalЛинк до оригиналниот напис: Новинарите од Телма избркани од работа под притисок на СДСМ – не сакале да работат по инструкции

Датум и време на објавување: 26.05.2016, 08:55

Датум и време на рецензирање:31.05.2016

Рецензент: Димитар Тануров

 

КОНТРАДИКТОРНИ ИНФОРМАЦИИ

Најпрво текстот кажува дека отпуштените не добиле образложение за одлуката за прогласување технолошки вишок, а потоа  вели дека добиле писмено известување во кое „било наведено дека тоа е заради намалување на трошоци“. Ова изгледа збунувачки. Двете информации, една со друга си контрираат и нелогично е да се сместат во иста реченица.

Дополнително, на ова се налепува паушална информација, која не е поткрепена со факти ниту, пак, прецизно е лоциран изворот:

„Сепак, според информациите до кои дојде Журнал, тие се отпуштени под притисок на СДСМ бидејќи стоеле на страна и не сакале да работат под инструкции и со нарачани прилози.“

Информацијата е само нафрлена. Во неа не е пренесена изјава од новинарите за кои се соопштува дека се прогласени за технолошки вишок ниту, пак, има став од раководството на компанијата. Наместо тоа, текстот потсетува на смената на раководството на телевизијата што се случи пред речиси две години.

Ваквиот начин на информирање без наведување или приближно лоцирање на изворот, без поткрепа и аргументација на изнесените податоци, без вклучување на втората, засегнатата страна, е спротивно на тоа што го налага Кодексот на новинарите:

Новинарот има право на слободен пристап до сите извори на информирање што се од јавен интерес.
Новинарот треба да објавува точни, проверени информации и нема да прикрива суштински податоци и да фалсификува документи.
Доколку информацијата не може да се потврди или станува збор за претпоставка, односно шпекулација, тоа треба да се каже и да се објави.

Точноста на информацијата треба да се провери колку што е тоа можно. (Член 1)
Ако новинарот е спречен да дојде до бараната информација има право за тоа да ја информира јавноста.(Член 2)
Новинарот ќе го назначи изворот на информациите, но ако изворот бара да остане анонимен, новинарот ќе го заштити.(Член 4)

 


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

делумно

делумно

делумно

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

има евидентирани извори

анонимни

нерелевантни

не може да се утврди

еднострани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

можеби се прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

не може да се утврди

извртување на вистина (спин)

не може да се утврди

наклонетост

политичка пристрасност

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

нема коментаторски елементи

интегрирано со фактите

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

не може да се одреди

ненаведен автор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

дезинформира

некреативен

сензационален

несоодветен

тенденциозен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

ни манипулира ни информира - ставена е само како илустрација

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

читлив

нема мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

делумно стилски уреден

неповрзан со тагови

Претплатете се за најнови вести