verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Социјална пресуда за битолскиот „стар беќар“

on 15 - 07 - 2014       

Утре пресуда за смртта на битолскиот ерген Јорго Ангеловски Нова Македонија-crop-resize

[Рецензија на текстот: Утре пресуда за смртта на битолскиот ерген Јорго Ангеловски]

Продолжената најава на некој настан, како во овој случај, и покрај тоа што дава солиден преглед на еден трагичен случај, статусот на семејната состојба на починатиот пежоративно е дисквалификувана на социјален план со квалификациите ставени на ударно место – во насловот и поднасловот,

Утре пресуда за смртта на битолскиот ерген Јорго Ангеловски Нова МакедонијаЛинк до оригиналниот напис: Утре пресуда за смртта на битолскиот ерген Јорго Ангеловски

Датум и време на објавување: 13.07.2014

Датум на рецензирање: 14.07.2014

Рецензент: Стојан Синадинов

Текстот е преглед на судскиот случај или сторија со фактите од случајот во кој е обвинет медицински техничар за „убиство од небрежност“.

Извори на информациите се судките рочишта и записници.

Најавата има сеопфатен бекграунд на сторијата за трагичниот случај, објаснувајќи ја неговата генеза со обидот за самоубиство, па потоа и неспорната грешка на дел од медицинскиот персонал кој довел до трагични последици.

Коментирањето во текстот на моменти е интергрирано. Тоа посебно се огледа во потенцирањето на семејниот статус на жртвата, наведувајќи дека е шеесетгодишен „ерген“ и „стар беќар“.

Текстот е оригинален. Насловот информира, но е некреативен, сензационален и и несоодветен за случај со трагичен исход. Фотографијата со текстот е повеќе асоцијативна, иако е соодветна и информира.

Постои делумна социјална дискриминација на жртвата. Се користат еуфемизмите како „ерген“ и „стар беќар“, пласирани ударно во насловот. Обично се наведува дека некоја жртва на трагичен случај или медицинска грешка имала семејство, жена, деца, внуци и сл. Поприкладен би бил описот „живеел сам“. Кога би се сменил само полот на личноста за која станува збор, би добиле сторија за битолската „уседелица“, или „старата мома“, што дискриминира на социјален, семеен и личен план.

Во овој случај непотребно се потенцира социјалниот статус на жртвата на медицинска грешка. Ако веќе се наведува дека жртвата имала 60 години, како и неговата дијагноза (хронична депресија), тогаш потребна е малку почит, без пежоративности во насловот и подналовот.


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

има факти

точни наводи

веродостојни наводи

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

има евидентирани извори

официјални

релевантни

1 извор

повеќестрани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

сеопфатнo

нема прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

целосно прикажува вистина

нема извртување на вистина (спин)

нема лажни информации

балансираност

комерцијална пристрасност

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

има коментаторски елементи

интегрирано со фактите

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

оригинално дело

ненаведен автор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

информира

некреативен

сензационален

несоодветен

нејасен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

ни манипулира ни информира - ставена е само како илустрација

наведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

навредлив говор

говор на омраза

потикнува на насилство

дискриминира

социјална

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

средно читлив

квалитетни мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

делумно стилски уреден

неповрзан со тагови

Претплатете се за најнови вести