verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Сензационализам од несреќен случај

on 16 - 03 - 2016       
Овој напис го има и на: Албански

Untitled

[ФОТО: Ова е малата Теодора која падна од тараса и остана жива]

 

Текстот има наведувачки и сензационалистички наслов, а нуди штура информација за настан што се случил во Србија, без притоа да даде повеќе детали, особено зашто за случката претходно воопшто не е пишувано. Ваквите половични информации не ги исполнуваат критериумите за вест, а уште помалку му нудат целосно информирање на читателот.

ФОТО Ова е малата Теодора која падна од тараса и остана жива Press24Линк до оригиналниот напис: ФОТО: Ова е малата Теодора која падна од тараса и остана жива

Датум и време на објавување: 14.03.2016, 14:51

Датум на рецензирање: 16.03.2016

Рецензент: Димитар Тануров

 

ЗБУНУВАЧКА ВЕСТ

„Едногодишната Теодора Добреновиќ од Ниш е повредена во саботата откако паднала до тераса од 2,5 метри висина.“

Текстот е објавен со наслов кој навестува дека станува збор за вест во низа, односно за продолжение на претходно објавена информација. Истовремено, без лоцирање на местото на инцидентот, се добива впечаток дека станува збор за девојче од Македонија.

Написот дава делумна информација за настанот бидејќи не е целосно обработен. Во текстот, освен што се наведува дека бебето паднало и добило повреди, не се открива како дошло до инцидентот, како што налагаат новинарските стандарди. Вака поставена информацијата, потсетува на кратка, флеш-вест, за важен настан, кој сè уште се одвива и за кој потоа се прави целосна информација. За жал, случајот ниту е претходно следен, ниту, пак, потоа е доработен и разјаснет.

Во написот, исто така, не се открива изворот на информацијата ниту, пак, на фотографијата, односно од каде се преземени, што е спротивно на Кодексот на новинарите. Исто така, Кодексот налага да не се користи сензационализам при известување за несреќи.

Начинот на информирање во случаи на несреќи, елементарни непогоди, војни, семејни трагедии, болести, судски постапки мора да биде ослободен од сензационализми. (Член 8)

Ваква објавените информации, со сензационални наслови, оставаат впечаток дека служат само за собирање кликнувања, а не за целосно информирање на јавноста. Тоа би можело како бумеранг да им се врати на медиумите што го практикуваат ова, особено зашто кај читателите може да се јави чувство на изиграност и да ја изгубат довербата во медиумот поради ваквите информации.

 


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

има факти

точни наводи

веродостојни наводи

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

нема евидентирани извори

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

можеби се прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

не може да се утврди

не може да се утврди

не аплиактивно

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

нема коментаторски елементи

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

целосна копија

ненаведен автор, ненаведен извор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

не информира

некреативен

сензационален

несоодветен

нејасен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

ни манипулира ни информира - ставена е само како илустрација

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

читлив

солидни мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

делумно стилски уреден

неповрзан со тагови

Претплатете се за најнови вести