verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Рецензија: Зијадин Скопско Села со алкохол на масата за Рамазан (ФОТО)

on 10 - 07 - 2015       
Овој напис го има и на: Албански

 

Новинарите треба да го почитуваат верувањата на луѓето што се предмет на нивната професионална работа – така ги учи новинарскиот кодекс. Слободата на изразување се протега до таму каде што почнува слободата на другиот. Верската припадност е лично убедување и затоа е лична работа колку едно лице ја практикува својата вера и никако, ова убедување, кое е гарантирано со закон, не смее да биде предмет на оцрнување на одредена личност.

download (8)Линк до оригиналниот напис: Зијадин Скопско Села со алкоол на масата за Рамазан (ФОТО)

Датум и време на објавување: 05.07.2015

Датум на рецензирање: 06.07.2015

Рецензент: Џенис Сулимани

За читателот е важно веста да содржи информација која е важна за јавниот интерес. Веста што ја рецензираме не е од јавен интерес и може да се смета за тенденциозна.

„На социјалната мрежа Фејсбук, кружат слики од вчерашниот ручек на градоначалникот на Струга, Зијадин Села со православниот Албанец Бранко Манојловски, заедно со уште некои други лица. Големиот број на коментари на Фејсбук се поврзани со тоа што овој ручек се одржал среде светиот месец на постот, и како што се гледа на сликата, двајцата пијат алкоол.“

Примарно за читателот е важноста на состанокот помеѓу Манојловски и Села, за што разговарале тие, а не што и како ручале. Јавноста сака да дознае информации од јавен интерес и новинарот е тој што треба да им ги обезбеди.

Секогаш има интерес за постапките и за личните убедувања на јавните личности, но тие не можат да се употребат како основа за оцрнување, особено не верските убедувања, кои се заштитени со закон и со Уставот на РМ.

Членот 16 на Уставот на Република Македонија вели:

Се гарантира слободата на уверувањето, совеста, мислата и јавното изразување на мислата.


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

има факти

не може да се утврди точноста на наводите

не може да се утврди веродостојноста на наводите

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

има евидентирани извори

неофицијални

нерелевантни

1 извор

еднострани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

не може да се утврди

извртување на вистина (спин)

лажни информации

наклонетост

политичка пристрасност

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

има коментаторски елементи

издвоено од фактите

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

оригинално дело

наведен автор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

дезинформира

некреативен

сензационален

несоодветен

тенденциозен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

манипулира

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

дискриминира

верска дискриминација

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

средно читлив

не апликативно

нема контекстуални линкови

стилски уреден

неповрзан со тагови

Претплатете се за најнови вести