verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Рецензија: Во Македонија невработеноста наскоро вртоглаво ќе почне да опаѓа

on 29 - 01 - 2014       
Овој напис го има и на: Албански

Во-Македонија-невработеноста-наскоро-вртоглаво-ќе-почне-да-опаѓа-МКД-crop-resize

Веста насловена: „Во Македонија невработеноста наскоро вртоглаво ќе почне да опаѓа“, прозвучува прилично оптимистички. На читателите им се сугерира едно цврсто уверување дека  претстои период  во кој драстично ќе се намали бројот на невработените. И таквиот бум ќе се случи многу брзо! Гледано во поширок контекст тоа имплицира дека државата направила значаен економски и стопански исчекор, па со сигурност може да се очекува отворање на  нови работни места кои значително ќе ја сменат сликата за невработеноста. Но, во веста нема елементи што ќе го поткрепат ваквиот оптимизам.

Во Македонија невработеноста наскоро вртоглаво ќе почне да опаѓа   МКД.мкЛинк до оригиналниот напис: Во Македонија невработеноста наскоро вртоглаво ќе почне да опаѓа

Датум и време на објавување: 27.01.2014, 21:03

Датум на рецензирање: 28.01.2014

Рецензент: Оливера Војновска

Вистинитост: Веста се повикува на Извештајот на Светска банка за Европа и Азија „Назад на работа: Раст со работни места за Европа и Централна Азија“. Веродостојноста на првата реченица од текстот (која, всушност, истовремено е и поднаслов), а за која се посочува дека е оценка од Извештајот, не може да се потврди.

„Невработеноста во Македонија ќе почне забрзано да се намалува, а посериозни резултати на ова поле ќе се видат за многу брзо време. Ова се оценките од последниот извештај на Светска Банка ….“

Тоа не беше кажано на ниту еден од медиумите што имаа извештаи за настанот. Констатацијата во вториот дел од реченицата:

„….Македонија е една од државите во регионот кои многу вложиле на полето на економските реформи.“

е точна и таа е извлечена од изјавата на сениор менаџерот во Светска Банка и еден од авторите на Извештајот, Омар Ариас .

„И покрај тоа што Македонија е во групата средно модернизирани држави, најновите напори за зајакнување на пазарните институции го намалија јазот со понапредните држави. Македонија е една од државите во регионот кои вложија најмногу напори за модернизација и реформи, во подобрување на капациетот на институциите. Тоа му овозможува и на приватниот сектор да се развива и да креира нови работни места“,

Фрагментот од неговата изјава е точно пренесен. Но, од  кажаното не може да се извлече пораката во насловот  дека „невработеноста наскоро вртоглаво ќе почне да опаѓа“!

Впрочем и на крајот од веста се вели:

„И покрај пофалните зборови за состојбите во земјава, експертите од Светска Банка се на мислење дека не само на земјава туку и на другите држави од регионов им претстоел долг период за надминување на економските проблеми“.

Извори на информации: Извор на информации е презентацијата на Извештајот на Светска банка одржана во Народната банка на Македонија.

Содржајност: Веста го задоволува минималното ниво на сепофатност, проблемот е што податоците од Извештајот и изјавата на Ариас се користат за тенденциозна и наменска проценка на состојбите. (почетокот на веста)

Пристрасност: Изборот на насловот и подналсовот укажува на наклонетост кон владејачката партија. Особено што порталот истиот ден, три часа претходно, објавил извештај на оваа тема. Па се добива впечаток дек веста е наменски направена.

Коментирање: Веста почнува  во коментаторски стил

„Невработеноста во Македонија ќе почне забрзано да се намалува, а посериозни резултати на ова поле ќе се видат за многу брзо време“

Оригиналност/Плагијат: Материјалот не е потпишан, па веројатно станува збор за редакциска вест.

Квалитет на насловот: Насловот е спинерски и сугестивен. Заедно со поднасловот, всушност, се најпроблематични елементи од текстот.

Фотографија: Текстот е илустриран со фотографија на која е прикажан човек кој пребарува низ контејнери.

Заклучок: Преку претенциозниот наслов на веста, фактички во јавноста се соопштува една дезинформација. Ваквиот начин на обработка и пласирање на информациите делува апологетски, дополнително и поради тоа што порталот веќе направил еден извештај од настанот, кој е сосема коректен.  А, оптимистичката прогноза за „вртоглавото“ намалување на невработеноста е во функција да креира атмосфера за успешно водење на владините политики.


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

има факти

точни наводи

делумно

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

има евидентирани извори

официјални

релевантни

1 извор

еднострани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

сеопфатнo

нема прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

делумно прикажува вистина

извртување на вистина (спин)

нема лажни информации

наклонетост

политичка пристрасност

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

има коментаторски елементи

интегрирано со фактите

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

не може да се одреди

ненаведен автор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

дезинформира

некреативен

несоодветен

тенденциозен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

ни манипулира ни информира - ставена е само како илустрација

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

средно читлив

солидни мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

делумно стилски уреден

неповрзан со тагови

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Претплатете се за најнови вести