verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Рецензија: Владата ја исфрли опасноста од цензура

on 2 - 07 - 2013       

Преку сугестивен наслов и легенда под фотографија, преку начинот на конструкција на извештајот (глава, редослед на изјави и крај на извештајот), на читателот му е сугериран цврст став дека Владата е конструктивна и дека во однос на политиката кон медиумите и новинарството таа нема никаква намера да воведува цензура, туку напротив, соработува со новинарите, медиумите и нивните здруженија, со крајна цел да воведе ред во професијата. Но, тоа е само едната страна на приказната. Втората е многу бледо нафрлена во текстот.

Recenzija Vladata ja isfrli opasnosta od cenzuraЛинк до оригиналниот напис: Владата ја исфрли опасноста од цензура

Датум и време на објавување: 06.06.2013

Датум на рецензирање: 07.06.2013

Рецензент: Теофил Блажевски

Вистинитост: Извештајот е мешаница на факти, но и на тврдења чија точност не може да се утврди. Истото важи и за веродостојноста. Направен е микс од веродостојни наводи и наводи чија веродостојност не може да се утврди. Ова пред сѐ, се однесува на тврдењето на министерот и на презентацијата на оценките на ОБСЕ и на Советот на Европа за предлог-законот за медиуми, зашто тие не се дадени ни во оригинал, ни преку линкуван документ, ниту макар преку некој поширок цитат.

Извори на информации: Во текстот делумно се наведени изворите на информациите. Но, само оние кои се во прилог на насоката во извештајот која му се сугерира на читателот. Име и презиме имаме кај претставникот од Владата, кај едно од здруженијата на новинари и на крај од текстот кај „слободните новинари, колумнисти и водители на ток-шоу емисии, меѓу кои Мирка Велиновска.“

Содржајност: Извештајот е несеопфатен, зашто иако навидум се опфатени повеќе агли, тоа е само привид, кој не е покриен барем со некоја ограда од типот „беа изнесени и други ставови…“ Оттука, вака срочениот извештај, де факто, ги прикрива многуте прашања, дилеми и опасности што ги носи законот доколку биде усвоен без претходно да бидат расчистени сите спорни прашања.

Пристрасност: Добар дел од образложението, искажано претходно, важи и овде. Има спин, изразен преку насловот, легендата под фотографијата и необјаснетите толкувања од меѓународните тела. Има наклонетост и пристрасност која се гледа, исто така, преку насловот, но и конструкцијата на извештајот и просторот од четири пасуси отстапен за едното здружение на новинари (МАН) и за „слободните новинари, колумнисти и водители на ток-шоу емисии, меѓу кои Мирка Велиновска.“

Заклучок:Станува збор за манипулативен извештај во кој манипулацијата врз јавноста е направена суптилно, преку неколку елементи.

Извештајот од настанот е навидум сеопфатен, има повеќе извори, има повеќе ставови и неупатен читател би стекнал погрешен впечаток. Но, упатен читател прво би го забележал тенденциозниот наслов кој сугерира дека Владата е конструктивна и дека, во однос на политиката кон медиумите и новинарството, нема никаква намера да воведува цензура, зашто, ете, усвоила некои забелешки и направила измени во членот 4. Овој впечаток дополнително е засилен со легендата под фотографијата:

„Владата внесе многу промени во содржината на законот за медиуми“.

Ова се пишува за променет текст на закон, кој во моментот на пишување на извештајот сѐ уште не е виден од авторот и стручната јавност и тоа јасно стои во текстот.
Непрофесионална и нестандардна е и конструкцијата на извештајот. Во главата е ставено тврдењето дека Владата направила измени за спорниот член, а веќе во вториот пасус се наведува тврдење, кое читателот не може да го провери веднаш, дека две меѓународни организации имале спротивставени мислења за тој член. Со овој пасус, кој всушност е прераскажан став на министерот, но тоа не е наведено, треба да се засили впечатокот за конструктивноста на Владата.
Покрај тоа, постои неизбалансираност и наклонетост кон едно од двете здруженија преку отстапениот простор, а со последниот пасус читателот може да стекне впечаток дека во областа што треба да се уреди со овој закон владее хаос и дека токму законот е спасоносното решение.


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

има

не може да се утврди

не може да се утврди

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

има

официјални

релевантни

повеќе извори

повеќестрани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатна

прикрива

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

делумно

има

нема

наклонетост

политичка

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

нема

издвоени

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

оригинално дело

ненаведен автор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

дезинформира

некреативен

сензационален

соодветен

тенденциозен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

информира

да

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема

нема

не потикнува

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

читлив

солидни

нема

делумно уреден

не

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Претплатете се за најнови вести