verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Рецензија: Топ ПЕТ бизниси во Македонија осудени на неуспех!

on 24 - 10 - 2013       

campaigntop-pet-biznisi-vo-maked-crop-resize

Како еден од поновите информативни портали во македонскиот медиумски простор, порталот Фактор претставува позитивен исчекор поради приоритетот што им ги дава на темите од областа на економијата, финансиите и бизнисот воопшто, па  објавениот текст на тема кои бизниси во Македонија се осудени на неуспех разбирливо привлекува внимание.

Текстот има добра структура, интересен приод, солидна аргументација, пишуван е во лесен и разбирлив стил, прифатлив за поширок аудиториум. Детектира глобални трендови, кои се рефлектираат и на домашниот бизнис амбиент, што го прави уште поинтересен за читателската публика. Темата е атрактивна, а написот нуди практични информации, но опасноста да биде сфатен како само уште едно лесно четиво, а не како професионално обработена тема, лежи во тоа што на текстот му недостасуваат цитирани извори и компетентни соговорници. Без нив, презентираните факти, колку и да „држат вода“, не можат да се сметаат за верифицирани и едноставно ја немаат потребната тежина за да можат овој напис да го извлечат од морето на површно сработени теми, со кои изобилува медиумскиот простор.

campaigntop-pet-biznisi-vo-makedЛинк до оригиналниот напис: Топ ПЕТ бизниси во Македонија осудени на неуспех!

Датум и време на објавување: 20.10.2013

Датум на рецензирање: 22.10.2013

Рецензент: Југослава Дуковска

Вистинитост: Не може да се утврди веродостојноста на фактите со кои оперира авторот на текстот, иако звучат уверливо и аргументирано.

Извори на информации: Најголемиот недостаток на написот е токму недостатокот на извори. Пропуштено е да се наведе како е дојдено до сознанијата што ги пласира во текстот. Тоа што аргументите звучат здраворазумски и што читателите најверојатно ќе се согласат со напишаното, бидејќи се поклопува со нивните искуства и сознанија од секојдневниот живот, не му ја подобрува кредибилноста на овој новинарски производ.

Квалитет на насловот: Насловот е доволно илустративен за содржината што ја донесува текстот за да го привлече вниманието на читателот, но и премногу општ за да биде атрактивен.

Фотографија: Написот е илустриран со една воведна и пет тематски фотографии, кои се умешно одбрани, но воведната се повторува и како илустрацијата на петтиот бизнис, што го намалува ефектот на добрите фотографии.

Заклучок: Доказ дека и текстовите со економска и бизнис тематика можат да бидат интересни за читање за поширокиот аудиториум е овој напис и за него, како и за сите други информативни форми на новинарско изразување важи едно едноставно, универзално правило, а тоа е верификација на фактите. Таа се прави преку повикување на релевантни извори за да се објасни од каде е дојдено до информацијата која се објавува, па и читателот да може да се увери дека она што се пишува е точно и веродостојно. Без овој важен елемент, написот има проблем со кредибилноста.


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

има факти

не може да се утврди точноста на наводите

не може да се утврди веродостојноста на наводите

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

нема евидентирани извори

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

сеопфатнo

нема прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

целосно прикажува вистина

нема извртување на вистина (спин)

нема лажни информации

балансираност

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

има коментаторски елементи

интегрирано со фактите

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

оригинално дело

наведен автор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

не информира

некреативен

несензационален

соодветен

јасен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

ни манипулира ни информира - ставена е само како илустрација

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

читлив

солидни мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

делумно стилски уреден

неповрзан со тагови

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Претплатете се за најнови вести