verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Рецензија: Тајванците пак пробуваат да ги признаеме. Нуделе многу инвестиции?!

on 3 - 12 - 2014       

Тајванците пак пробуваат да ги признаеме Нуделе многу инвестиции-crop-resize

 

Ставањето на прашалник и извичник на крајот од насловот го доведува читателот во мисла дали напишаното во текстот има основа или не. Текстот не е поткрепен со конкретни изјави и со извори и создава погрешна слика во јавноста дека Владата има намера да ги наруши политичките и економските односи со НР Кина за сметка на наводното повторно признавање на Република Тајван, грешка од минатото за која државата и ден-денеска плаќа пенали.

Тајванците пак пробуваат да ги признаеме Нуделе многу инвестицииНаслов на анализираниот напис: Тајванците пак пробуваат да ги признаеме. Нуделе многу инвестиции?!

Датум и време на објавување: 26.11.2014, 22:33

Датум на рецензирање: 01.12.2014

Рецензент: Ана Анастасовска

Во текстот се наведува дека министерот за надворешни работи, Никола Попоски, во Брисел се фалел дека Тајванците сè уште биле заинтересирани да инвестираат во Македонија, но под услов нашата држава повторно да ги признае. Ова беше случај во 1999 година, кога тогашните коалициски партнери, Васил Тупурковски и Љубчо Георгиевски го признаа Тајван, но подоцна беше повлечен актот на признавање, поради што парите од тајванските кредити сега се враќаат од државниот буџет. Во текстот не е наведено јасно и прецизно кога и со кого Попоски се сретнал во Брисел и кому раскажувал за заинтересираноста на Тајванците.

Не е наведен ниту еден конкретен, туку само анонимен извор.

„Неодамна на средба со дипломати во Брисел, во неформален разговор, нашиот министер за надворешни работи Никола Попоски, како што тврди нашиот извор, им се пофалил дека Тајванците покажале голем интерес и конкретни проекти за инвестирање во Македонија. Тој наводно им открил дека единствен услов им било да го признаеме Тајван.“

Tекстот е пристрасен политички и не е содржаен. Нема детали за настанот, туку само нафрлени моменти.

Целта на непотпишаниот автор на овој текст, очигледно, е да се дискредитира министерот за надворешни работи, Никола Попоски, укажувајќи на тоа дека бил млад и не бил запознаен со политиките на државата во минатото, конкретно со иницијативата на тогашниот лидер на Демократската алтернатива, Васил Тупурковски, во врска со тајванските кредити. При тоа, се користат анонимни дипломати кои го изведуваат ваквиот заклучок.

„Дипломатите на кои им го кажувал тоа останале збунети дали бидејќи е млад шефот на македонската дипломатија не знае за неуспешната тајванска авантура на Тупурковски и ветената милијарда, со еден услов, да ги признаеме. Ваквото „откритие“ на македонскиот шеф на дипломатијата на средбата во Брисел ги ставила во недоумица, до толку ли новиот министер не е запознат со гафот на тогашната влада на Георгиевски.“

Со текстот се сака да се создаде погрешна слика во јавноста, наметнувајќи ја идејата дека Владата има намера да ги наруши политичките и економските односи со НР Кина, на сметка на наводното повторно признавање на Република Тајван.

„… и можно ли е Македонија повторно да се втурне во авантура, во трка за инвестиции уште еднаш да го признае Тајван.“

Текстот не е целосно вистинит и е едностран, имајќи предвид дека во него на ниту едно место нема изјава од министерот за надворешни работи, Никола Попоски, ниту пак од Владата, со која би се утврдила точноста на информацијата.

Текстот е оригинално дело, но авторот е анонимен. Насловот е тенденциозен и, како и самиот текст, има намера да создаде погрешна слика во јавноста – дека Владата планира повторно признавање на Тајван.

Без присуството на конкретен извор и на информација со кого министерот зборувал за Тајван и дали навистина изнел такви наводи, се потврдува дека текстот има цел да манипулира со јавноста и да создаде погрешна слика, преку политичка тенденциозност, дека Владата во иднина би можела повторно да се впушти во „тајванска авантура“.

 


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

нема факти

не може да се утврди точноста на наводите

не може да се утврди веродостојноста на наводите

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

има евидентирани извори

анонимни

нерелевантни,

повеќе извори

еднострани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

можеби се прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

делумно прикажува вистина

извртување на вистина (спин)

не може да се утврди

наклонетост

политичка пристрасност

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

нема коментаторски елементи

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

оригинално дело

ненаведен автор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

не информира

сензационален

соодветен

тенденциозен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

манипулира

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

читлив

неквалитетни мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

делумно стилски уреден

неповрзан со тагови

2 мисли во “Рецензија: Тајванците пак пробуваат да ги признаеме. Нуделе многу инвестиции?!

 1. Јас сум јазичар и воопшто не ја сфаќам/чувствувам функцијата на прашалник+извичник на крај од реченица како интерпункција што ја поткопува издржаноста на текстот како целина. Се знае која е ф-цијата на комбинацијата прашалник/извичник. Единствено информацијата што се пренесува со реченицата на чијшто крај стои интерпункцијата е спорна. Дури и формата на самиот глагол „нуделе“ го навестува тоа.

 2. POCITUVANA DRAGANA, GO VIDOV VASIOT KOMENTAR VO KOJ VELITE DEKA NE JA SVAKATE/CUVSTVUVATE FUNKCIJATA NA ( ? + ! ) PRASALNIK + IZVICNIK BI SAKAL DOKOLKU PRIFATITE DA VI POMOGNAM.. JAS ARGUMENTIRANO TVRDAM DEKA TOA E POZELNO. DIPLOMATSKITE ONOSI KOI BEA VOSPOSTAVENI SO TAJVAN ISKLUCIVO BEA OD FINANSISKI KARAKTER ZA NASATA DRZAVA REPUBLIKA MAKEDONIJA KOJA VO TOJ MOMENT SE PRETSTAVI KAKO ZENA SO KRATKO ZDOLNISTE I SOMNITELEN KARAKTER SVOJSTVEN ZA PROSTITUTKA!!! A ZA TAJVAN IMASE POLITICKO ZNACENJE, DA BIDAT PRIZNAENI OD EVROPSKA ZEMJA, KOJA KAKO DOMINO EFEKT MOZE DA IM GO OTVORI PATOT LANCANO DA BIDAT PRIZNAENI I OD POVEKE DRUGI ZEMJI VO SVETOT. SMETAEKI DEKA NA TOJ NACIN KE SE OTRGNAT OD PREGRATKITE NA NARODNA REPUBLIKA KINA, KOJA NE JA PRIZNAVA NEGOVATA NEZAVISNOST I KOJA IMA APSOLUTNO PRAVO NA TOJ KINESKI OSTROV, KOJ GO SMETA ZA NEOTUDJIV DEL NA SVOJATA TERITORIJA,
  NA TOJ KINESKI OSTROV POSLE REVOLUCIJATA VO KINA LIDEROT NA KOMUNISTICKATA PARTIJA MAO CE TUNG GO PORAZI ZAPADNO ORIENTIRNIOT CANG KAJ SEK KOJ PREBEGA NA TAJVAN I PROGLASI POSEBNA DRZAVA A KOJ BESE AKTIVNO I KONTINUIRANO POMAGAN OD SOEDINETITE AMERIKANSKI DRZAVI PA DO DENES!!! ZA NA NEKOJ NACIN DA JA DRZAT NARODNA REPUBLIKA KINA, DA SE IZRAZAM SAHOVSKI VO PERMANENTNA SAH POZICIJA !!!
  SAKAM DA NAGLASAM DEKA IAKO SOEDINETITE AMERIKANSKI DRZAVI VOENO GO PODRZUVAAT I GEOPOLITICKI MU GARANTIRAAT BEZBEDNOST I NEZAVISNOST NA TAJVAN, TI DO SEGA GO NEMAAT PRIZNATO, KAKO TOA STO GO STORI TOGASNOTO MALOUMNO POLITICKO RAKOVODSTVO NA REPUBLIKA MAKEDONIJA ,STO PREDIZVIKA OD KINESKA STRANA PREISPITUVANJE I PREKINUVANJE NA DIPLOMATSKITE ODNOSI!!!
  A TOA DOVEDE I DO STAVANJE NA VETO OD STRANA NA NARODNA REPUBLIKA KINA I POVLEKUVANJE NA SINITE SLEMOVI O REPUBLIKA MAKEDONIJA KO GARANTIRAA BEZBEDNOST ZA DA NE SE PRELEE VOJNATA PO VERSKA I TERITORIJALNA OSNOVA VO REPUBLIKA MAKEDONIJA NO I POCETOK NA VOJNA VO SRPSKATA POKRAINA KOSOVO A REPUBLIKA MAKEDONIJA VO TOJ MOMENT I POSLUZI NA NATO ALIJANSATA KAKO LOGISTIKA ZA DA SE INSTALRAAT TRUPITE PREDVODENI OD SOEDINETITE AMERIKASKI DRZAVI I NATO NA SRPSKATA POKRAINA KOSOVO!!! STO OSTAVI DALEKUSEZNI POSLEDICI ZA CELIOT BALKAN I EVROPA VO SEKOJ MOZEN POGLED. PA TAKA REPUBLIKA MAKEDONIJA KOJA NEDVOSMISLENO BESE PRIZNATA OD NARODNA REPUBLIKA KINA POD USTAVNOTO IME PORADI SMESEN FINANSISKI INTERES VO TOJ MOMENT GO IZGUBI SVOJOT VEREN LOBIST ZA PONATAMOSNO PRIZNAVANJE NA REPUBLIKA MAKEDONIJA POD USTAVNOTO IME VO OBEDINETITE NACII!!! PORADI VAKOV BIZAREN CIN REPUBLIKA MAKEDONIJA PO SVOJA VINA GI RASIPAT DIPLOMATSKITE ODNOSI SO NARODNA REPUBLIKA KINA KOJA E POSTOJANA CLENKA VO OBEDINETITE NACII VO SOVETOT ZA BEZBEDNOST I POVTORNO BITNO NAGLASUVAM IMA PRAVO NA VETO!!!
  SE NADEVAM ZNAETE STO ZNACI ZBOROT VETO I KAKVA STRATESKA FUNKCIJA IMA !!! IMA USTE MNOGU DA VI OBJASNUVAM NO SMETAM DEKA OVA E SUBLIMIRANO I DOVOLNO JASNO ZA DA JA RAZBERETE OVAA POLITICKA ROKADA OKOLU PERMANENTNITE EKONOMSKI, POLITICKI I GEOSTRATESKI IGRI SO KOI SOEDINETITE AMERIKANSKI DRZAVI SAKAAT DA GO ZADRZAT PRIMATOT NA VODECKA SUPER SILA VO SVETOT A PRITOA INTELEGENTNO VRZUVAJKI I GI RACETE NA NARODNA REPUBLIKA KINA DA NESMEE DA IZVRSI POMORSKI ILI VOZDUSEN DESANT NA TAJVAN, KOJ KE REZULTIRA SO EKONOMSKI SANKCII PROTIV NARODNA REPUBLIKA KINA DA NEMOZE DA JA IZVEZUVA SVOJATA ROBA VO AMERIKA I ISKLUCUVANJE OD POVLASTICATA NA POVLASTEN IZVOZNIK NA SVOJATA ROBA VO AMERIKA!!! SEGA DA SE NAVRATAM NA SUSTINATA OKOLU VASETO OSPORUVANJE DALI TREBAA ILI NETREBA DA STOI PRASALNIK+IZVICNIK
  PRASALNIKOT IMA ZNACENJE OD PRENOSEN KARAKTER KOJ E SODRZAN VO MOETO OBJASNUVANJE , PA ZAR USTE EDNA DIPLOMATSKA GLUPOST OD TAKOV RANG I E POTREBNA NA REPUBLIKA MAKEDONIJA!!! KOJ A NEVERUVAM DEKA BI JA NAPRAVILE NI BANANA REPUBLIKTE OD LATINSKA AMERIKA !!! ZATOA TVRDAM DEKA VO NASLOVOT E POTREBEN PRASALNIK ZA DA NE POTSEA NA NEVIDENATA GLUPOST OD KOJA REPERKUSIJA IMASE NARODOT NA REPUBLIKA MAKEDONIJA OSVEN SO ISKLUCOK NA POLITICKOTO RAKOVODSTSTVO KOE IMASE DOBAR BENEFIT!!!
  A STO SE ODNESUVA DO INTERPUKCISKIOT ZNAK IZVICNIK TOJ E POTREBEN KAKO OPOMENA DA POVTORNO NEDOJDE DO TAKVA ILI POGOLEMA GLUPOST !!!
  ZATO TVRDAM VO OVOJ SLUCAJ DVATA INTERPUKCISKI ZNAKA MOZAT DA IDAT VO KORELACIJA.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Претплатете се за најнови вести