verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Рецензија: Светот внимава на парите, Македонија на ставовите за спорот

on 28 - 01 - 2015       
Овој напис го има и на: Албански

Светот внимава на парите Македонија на ставовите за спорот Нова Македонија-crop-resize

 

Ако до изборите во Грција во неделата главно прашање за новинарските анализи беше колкава ќе биде победата на СИРИЗА, од денес, овој понеделник, главна тема е како оваа левичарска партија ќе ја консумира власта. Што да направи новинарската аналитика во сабота наутро, кога излегуваат викенд-изданијата? За овој текст е одлучено да се направи паралелизам кај клучните политички понуди за читателот, да се воочат разликите меѓу партиите и лидерите и тоа да не биде здодевно, туку да претставува можност за брзо осознавање на материјата, заедно со лесната прегледност.

Светот внимава на парите Македонија на ставовите за спорот Нова МакедонијаЛинк до оригиналниот напис:
Светот внимава на парите, Македонија на ставовите за спорот

Датум и време на објавување: 24.01.2015

Датум на рецензирање: 26.01.2015

Рецензент: Љубомир Костовски

„Она во што сите се согласуваат е дека овие избори претставуваат судир меѓу двајца политичари, спротивни на многу начини, Самарас и Ципрас, а на него се гледа и како на борба меѓу старото и новото. Во тие насоки се одвива и предизборната кампања, во која Самарас се залага за зачувување на актуелната економска и надворешнополитичка стабилност, додека Ципрас е претставен како револуционер што ќе внесе многу промени. Разликите меѓу нив се протегаат од потеклото, преку поддршката дома и од надвор, идеите за излез од економската криза, сѐ до позициите околу надворешнополитичките прашања, вклучувајќи го и спорот за името со Република Македонија. Секако, тие разлики не се со еднаков интензитет на сите теми.“

Она што го прави овој прилог за да го прикаже тој паралелен слалом меѓу двата клучни политичари во мигот во Грција – Ципрас, кој треба да го оформи кабинетот и Самарас, кој веројатно ќе се замине од политичката сцена – е користење модерни визуелни форшпани.

За нас е пријатно изненадување што прилогот го има оној ретко виден и умерен цинизам во однос на нашата „опседнатост“ со името, јасно порачувајќи, уште од насловот, дека светот се тресе што со нивните пари, оставени во Атина за надминување на кризата – за што Унијата навистина вложи многу и очекува некој да ја спроведува во тоа име програмата, додека ние го гледаме политичкиот дуел низ нашиот билатерален аспект, кој како тема на овие избори е маргинален!

Тоа е еден од манирите кои овојпат треба да се поздрави бидејќи покажува дека независното истражување не оди по патеките по кои газеле нашите истакнати „мастодонти“ од редот на оние „името не го даваме“, бидејќи, колку ние тоа го признаваме или не, овие избори треба да се гледаат со очилата на неизбежноста на промената.

Прилог кој треба да се издвои.

 


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

има факти

точни наводи

веродостојни наводи

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

има евидентирани извори

официјални

релевантни

повеќе извори

повеќестрани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

сеопфатнo

нема прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

целосно прикажува вистина

нема извртување на вистина (спин)

нема лажни информации

балансираност

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

нема коментаторски елементи

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

оригинално дело

наведен автор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

информира

креативен

несензационален

соодветен

јасен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

ни манипулира ни информира - ставена е само како илустрација

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

читлив

солидни мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

делумно стилски уреден

неповрзан со тагови

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Претплатете се за најнови вести