verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Рецензија: Студентка си го одзема животот пред Филозофскиот факултет

on 24 - 05 - 2014       
Овој напис го има и на: Албански

yu-098765-0980-crop-resize

Новинарството е одговорност и ниту еден читател не е должен да биде жртва на манипулативните техники за негово привлекување. Во овој случај скандалозно се манипулира со аспектот на „блискост“ како критериум за објавување на една приказна. Имено, за една вест да биде вредна за објавување, потребно е да се исполнети некои од критериумите за „вест-вредност“. Оттука се црпи правилото дека колку еден настан се случил поблиску до местото во кое живее читателот, толку повеќе таа вест за него ќе биде поважна, попривлечна за читање и покорисна.

yuЛинк до оригиналниот напис: Студентка си го одзема животот пред филозофскиот факултет

Датум и време на објавување: 12.05.2014

Датум на рецензирање: 18.05.2014

Рецензент: Мирослава Бурнс

 

ФОТОГРАФИИТЕ СЕ МНОГУ ВАЖНИ

И од фотографијата со која се илустрира текстот, и од одложувањето да се соопшти локацијата каде се случил настанот, се доаѓа до заклучок дека се манипулира и се доведува до заблуда читателот. Дури во вториот параграф се соопштува дека самоубиството воопшто не се случило во Македонија, туку во Србија. Сосема е непрофесионално и некоректно да се илустрира филозофскиот факултет на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, за случај што воопшто не се случил таму. Професионална обврска е кога се известува за настан, да се илустрира текстот со соодветна фотографија, односно со фотографија што нема да пренесе суштински погрешна порака. Кога ќе се види овој текст, првата помисла е дека самоубиството се случило на скопскиот филозофски  факултет. Дури во вториот пасус се соопштува локацијата. Ваквото очигледно манипулирање веднаш беше забележано од корисниците на социјалните мрежи. Нечесното привлекување на публиката можеби ќе донесе повеќе кликови, но кредибилитетот и довербата ќе опаднат.

Кога конечно ќе се разбере дека самоубиството се случило во Белград, не може да се дојде до изворот на информацијата. Ова лесно се постигнува на онлајн платформите, каде може да се линкува оригиналната информација, односно веста од медиумот од каде е преземена.

Студентка решила да си го одземе животот и го направила тоа додека била на факултет.

Со ова претенциозно одлагање на локацијата и овој необично несодржаен лид се манипулира уште повеќе.

 

КЛИКОВИТЕ НЕ МОРА ДА ЗНАЧАТ ОДГОВОРНО НОВИНАРСТВО

Насловот е посебна приказна за која се надоврзуваат истите забелешки од текстот. Станува збор за нецелосен наслов, кој дезинформира. Сосема професионално би можело да се додаде „во Белград“ зад постоечкиот наслов, но тоа не е сторено. Фотографијата е дополнителен ефект кој го наведува на погрешно толкување читателот.

Кога се известува за самоубиства, тоа треба да се прави одговорно и без манипулирање. Читателите може да се превеслаат еднаш преку морето на погрешните впечатоци, но со тоа ќе ја загубат довербата. Пожелно е секогаш кога се известува за било каков вид жртви, да се размислува и со разум што ќе се осврне на семејствата на сите инволвирани. Во конкретниот случај, како се почувствувале родителите на студентите на филозофскиот факултет во Скопје кога ја прочитале оваа информација? Едноставно, на секоја вест читателот е тој што дава суд колку ќе биде читана. Не манипулациите.

SOS_linija_3136-400


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

има факти

не може да се утврди точноста на наводите

не може да се утврди веродостојноста на наводите

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

нема евидентирани извори

анонимни

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

не може да се утврди

не аплиактивно

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

не може да се одреди

ненаведен автор, ненаведен извор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

дезинформира

некреативен

сензационален

несоодветен

тенденциозен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

несоодветна

манипулира

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

средно читлив

неквалитетни мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

делумно стилски уреден

неповрзан со тагови

Претплатете се за најнови вести