verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Рецензија: Што загубија Либијците со смртта на Гадафи

on 30 - 12 - 2013       

Што_загубија_Либијците_со_смртта_на_Гадафи-crop-resize

Текстот “Што загубија Либијците со смртта на Гадафи”, објавен пред една година, е препишан од интернет каде што можат да се најдат десетици слични текстови, на повеќе јазици, каде што се набројуваат добрите страни на режимот на Гадафи. Македонскиот портал, кој го преведува, се задоволил со превод на овој текст кој што својот извор најверојатно го наоѓа во про-Гадафи пропагандата што ја има во изобилство на интернет. Читателот без познавања за Либија ќе биде убеден дека сите Либијци биле среќни и се прашува зошто светот ги поддржа силите што бараа крај на владеењето на Гадафи. Ниту еден збор не е оставен за да се објасни репресијата на која беше подложен либискиот народ за време на овој режим.

Карактеристика на политичкиот систем во Либија е контрастот помеѓу социо-економските придобивки од државниот удар во 1969 година и политичката репресија која стапува на сила потоа. Со доаѓањето на власт на Гадафи, Либија влегува во кус период на либерализирана политика и демократија, но овој период се затвора по само три години, во 1973 година, кога тој одлучува да ѝ сврти грб на средната класа која верувала дека се ќе воведе демократија. Од страв да не ја изгуби власта, режимот останува затворен и го става општеството под контрола. Медиумите не се независни и критиката кон власта станува непожелна.

Овој текст не дава ни збор објаснување за овие контрадикции на општеството кои не донесоа демократија.

Што_загубија_Либијците_со_смртта_на_Гадафи_-_2013-12-26_19.53.04Линк до оригиналниот напис: Што загубија Либијците со смртта на Гадафи

Датум и време на објавување: 20.10.2012

Датум на рецензирање: 26.12.2013

Рецензент: Светлана Јовановска

Вистинитост: Текстот има вистинити елементи, бидејќи е познато дека режимот на Гадафи донел социјални придобивки за населението, но изостава да прецизира дека политичката репресија и сестраната контрола, политичките затвореници и нивните масакри, исто така, постоеле и создавале незадоволство. Овој текст не наоѓа место да зборува за демократијата и придобивките што таа ги носи.

Извори на информации: Изворот на информации се повеќе текстови на про-Гадафи пропагандата на интернет.

Содржајност: Текстот не е содржаен, бидејќи е само набројување на социјалните придобивки за Либијците без повеќе содржина за тезата која сака да ја прикаже.

Пристрасност: Текстот е пристрасен, бидејќи не дава второ мислење за ситуацијата во Либија.

Коментирање: Во овој текст нема коментар, но целиот може да се смета за субјективно коментирање на ситуацијата во Либија.

Оригиналност/Плагијат: Текстот е плагијат од повеќе текстови на интернет.

Квалитет на насловот:  Насловот сака да привлече внимание и да остави впечаток дека Либија загубила многу со заминувањето на Гадафи.

Фотографија: Фотографијата го покажува Гадафи во неговата поза на водач.

Заклучок:  Следниот цитат е најдобриот коментар на рецензираниот текст:

«Една година по убиството на Моамер Гадафи, може да се каже дека Либијците се во голема загуба. Со воведувањето на западната демократија, за која се бореа бунтовниците, народот на Либија ги загуби бенефициите, за кои 99,9 отсто од луѓето во светот сонуваат. Еве што се Гадафи му обезбеди на својот народ.»

По овој увод текстот продолжува со долг список на бенефиции кои ги користел народот во Либија како бесплатна струја, лекување и образование, секој имал своја куќа, оној што сакал да стане фармер добивал земја, куќа, опрема, семе и добиток за да почне да работи, итн. итн., текстот набројува цела редица социјални придобивки.

Според пропагандата, револуцијата во Либија и смртта на Гадафи се  резултат на некаква западна завера, а не барање на либискиот народ. Текстот прави список на социјалните придобивки за време на владеењето на Гадафи, но никаде не се споменуваат политичката репресија, политичките затвореници и нивните масакри во време на 90-те години, итн.

Либиското општество мина низ големи премрежија од 1969 година и тогашниот државен удар со кој режимот на Гадафи беше етаблиран. Според аналитичарите, во тој период по 1969 година е забележан социјален напредок, но истовремено политичкот систем има забележано сериозна регресија, а општеството потпаѓа под репресија и контрола.

Сериозен новинарски текст, кој сака да подвлече дека либиското општество се грижело за својот народ, би требало да ја даде и другата страна медалот, кој се одликува со недостиг на демократија.


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

има факти

не може да се утврди точноста на наводите

не може да се утврди веродостојноста на наводите

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

нема евидентирани извори

неофицијални

нерелевантни

не може да се утврди

еднострани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

делумно прикажува вистина

извртување на вистина (спин)

не може да се утврди

наклонетост

политичка пристрасност

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

има коментаторски елементи

интегрирано со фактите

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

целосна копија

ненаведен автор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

не информира

некреативен

несензационален

соодветен

нејасен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

ни манипулира ни информира - ставена е само како илустрација

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

нечитлив

солидни мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

делумно стилски уреден

неповрзан со тагови

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Претплатете се за најнови вести