verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Рецензија: Што направи Лепа Брена кога почина мајка и

on 3 - 12 - 2014       
Овој напис го има и на: Албански

lepabrena-0987-0980954-crop-resize

 

Не е првпат Лепа Брена да биде искористена за собирање кликнувања. Вџашува што приватни болни моменти во детали се пренесуваат без никаков извор за да се прикаже добродушноста на Брена. Ова сметаме дека е премногу.

lepabrenaЛинк до оригиналниот напис: Што направи Лепа Брена кога почина мајка и

Датум и време на објавување: 25.11.2014, 08:49

Датум на рецензирање: 30.11.2014

Рецензент: Мирослава Бурнс

Самото навлегување во детали од семејната трагедија е проблематично. Не е од јавен интерес што правела Лепа Брена во моментот кога мајка ѝ починала. Известувањето за ова не е ниту сосема во согласност со новинарскиот кодекс. Се остава впечаток на бесчувствителност и на неетичност од причина што се навлегува во сензационалистичка зона. Во текстот нема ниту извори, ниту линк до  оригиналната сторија, доколку претпоставиме дека станува збор за превод и за преземање од регионален медиум. Уште еднаш повторуваме дека преземањето на приказната не го амнестира медиумот преземач од одговорност за изнесените наводи, кои во случајов не се клеветнички, ниту навредливи, но премногу навлегуваат во детали неважни и без јавен интерес. Се остава впечаток дека критериумите за вест-вредност се изместени и се оди на сурово изнесување пикантерии, најверојатно заради привлекување на публиката. Но, не секогаш она што публиката сака да го чита е исто со тоа што е од јавен интерес. Не може да бидеме сигурни ниту дека изнесеното е вистинито, од причина што нема наведено извори, односно никој не стои зад информациите што се пласираат. Оттука, сомнежите дека станува збор за трач се основани. Содржински, текстот е сиромашен, но најпроблематичен е делот во кој коментаторски се пристапува кон пофалба на пејачката за нејзините постапки. Што се сака да се постигне на ваков начин?

„Сите сме луѓе, но ретко кој е човек. Браво Брено!“

Авторот комплетно губи допир со професионалната дистанца што треба да ја држи и лично ѝ се обраќа на пејачката во обид да предизвика воодушевување кај читателите.

„Што направи Лепа Брена кога почина мајка и“ е крајно сензационалистички наслов, кој се граничи со непристојност и со немање чувство за почитувањето на приватноста во моменти на жалост.

Во случајот е прекршен членот 7 од Кодексот на новинарите, кој ги задолжува новинарите да ја почитуваат личната болка и жалост. Ова важи и кога е во прашање јавна личност, кога нивото на пристојност при известувањето за семејни трагедии треба да е исто како и за личности што не се јавни.  Детализирањето за тоа што Лепа Брена направила по смртта на мајка ѝ е сосема непотребно, не е во функција на јавниот интерес и предизвикува одбивност кај читателот.

Член 7.

Новинарот ќе ја почитува приватноста на личноста, освен кога тоа е во спротивност со јавниот интерес.

Новинарот е должен да ги почитува личната болка и жалост.

 


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

има факти

не може да се утврди точноста на наводите

не може да се утврди веродостојноста на наводите

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

нема евидентирани извори

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

можеби се прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

не може да се утврди

не аплиактивно

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

има коментаторски елементи

интегрирано со фактите

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

не може да се одреди

ненаведен автор, ненаведен извор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

не информира

креативен

сензационален

несоодветен

тенденциозен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

ни манипулира ни информира - ставена е само како илустрација

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

читлив

солидни мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

стилски уреден

поврзан со тагови

Претплатете се за најнови вести