verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Рецензија: Пратениците работат со полна пареа

on 18 - 12 - 2014       
Овој напис го има и на: Албански

Пратениците работат со полна пареа Press24-nov-crop-resize

 

Единствениот проблем на оваа куса, техничка информација е насловот: „Пратениците работат со полна пареа“. Тој е така срочен што го предимензионира ангажманот на парламентарците и прозвучува како тие да се „отепуваат“ од работа. Што ниту оддалеку не одговара на реалноста, со оглед на фактот што сите владини проекти мазно поминуваат во Собранието, кое, за жал, се претвори во „печатница“ на лоши законски решенија.

Пратениците работат со полна пареа Press24-novЛинк до оригиналниот напис: Пратениците работат со полна пареа

Датум и време на објавување: 17.12.2014, 09:16

Датум на рецензирање: 18.12.2014

Рецензент: Оливера Војновска

 

„МАЧНИ ДУШИ“

Всушност, станува збор за најава дека во парламентот ќе заседаваат три собраниски комисии. И тоа не е нешто необично, туку напротив, сосема вообичаена активност на пратениците, за која редовно информира собраниската служба. Но, во конкретниот случај, несомнено, намерно е  направен таков избор на насловната конструкција, која на читателите им ја испраќа пораката дека пратениците се „мачни души“, кои не може да кренат глава од читање законски предлози!

Меѓутоа, дали е тоа така?

Според Извештајот ( 11.09.2014) од набљудувањето на квалитетот на дебатата во Собранието, кој го изведува Институтот за демократија „Социетас цивилис“ во рамки на проектот „Собранието под лупа, засилување на политичката дебата и делиберативниот дискурс“:

„На седниците на Собранието ретко доаѓа до размена на мислења и ставови околу законските предлози. Малиот број на реплики и контрареплики по излагањата на пратениците не овозможуваат преку дебата да се тестира валидноста и издржаноста на изнесените аргументи од говорниците со што би се добиле поквалитетни одлуки во прилог на општото добро и јавниот интерес.“

Анализата, пак, на настапите на пратениците на 20 собраниски седници и на седум собраниски комисии (во период  од 19 јуни, кога беше избрана новата Влада, па сè до 3 август, кога парламентарците заминаа на одмор), покажала дека станува збор за претходно подготвени говори кои во повеќето случаи биле аргументирани со два аргумента.

Впрочем, од собраниските седници има директен пренос на собранискиот канал, па граѓаните со свои очи можат да се уверат колку дебатираат пратениците и какви закони се носат во парламентот.

Имено,  јавноста е сведок дека поради бојкотот на опозицијата во парламентот нема речиси никаква дебата. Исклучително ретко се случува некој од пратениците да се охрабри да изнесе некаква минимална критика или резерва кон предлозите, кои стигнуваат од Владата. Па, главната активност на пратениците, всушност, е сведена на притискање на зелените копчиња. Така, да се каже дека „пратениците работат со полна пареа“, во најмала рака е неумесно и изгледа смешно.

 


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

има факти

точни наводи

веродостојни наводи

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

нема евидентирани извори

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

сеопфатнo

нема прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

делумно прикажува вистина

извртување на вистина (спин)

нема лажни информации

наклонетост

политичка пристрасност

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

нема коментаторски елементи

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

не може да се одреди

ненаведен автор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

дезинформира

некреативен

несензационален

несоодветен

тенденциозен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

ни манипулира ни информира - ставена е само како илустрација

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

читлив

солидни мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

делумно стилски уреден

неповрзан со тагови

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Претплатете се за најнови вести