verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Рецензија: Пендаровски не се изјасни, кој е неговиот став за името?

on 15 - 04 - 2014       

pendarovski-za-imeto-crop-resize

Пред нас имаме текст кој не може да се стави во ниту еден новинарски жанр. Не  е ниту, вест, ниту коментар, ниту колумна, а уште помалку анализа. Иако текстот сака да излгуми некој цврст факт дека тоа навистина е така, не нуди никакви аргументи, барем не релевантни. Освен ако се земат за релевантни муабетите на пазар или оговарањата со соседката на кафе. Ова е текст кој од прв до последен збор е коментирање. Ама толку се „заборавило“ со коментирањете што не се пазело дури ниту на граматиката и синтаксата. Како и да е, сепак, тоа е помалото зло, поголемото зло во текстот е што е целиот нерелевантен, невалиден, неточен и е класичен спин.

pendarovski za imetoЛинк до оригиналниот напис: Пендаровски не се изјасни, кој е неговиот став за името?

Датум и време на објавување: 09.04.2014, 17:47

Датум на рецензирање: 10.04.2014

Рецензент: Владо Ѓорчев

 

МАТЕРИЈАЛНИ ДОКАЗИ ЗА СПИН

Чудно е колку може една изјава толку да се испреврти за да го достигне својот максимум во овој текст. Од една изјава дадена за друг медиум текстот на широко нуди „аргументи“ дека посочениот лик во приказната го кажал токму спротивното. Каква махинација е тоа за да можеш да го доведеш текстот до овој степен. Просто не е за верување, но има материјални докази дека тоа, еве, е можно. И што да се каже за тоа дали е вистина или не. Уште од првата реченица до последната сѐ е спин.

Извори на информација се некои поранешни изјави кои се извадени од контекст и воопшто немаат врска со последните случувања околу оваа тема. Но, тоа „вешто“ се вади од контекст и се лепи во „новонастанатата вистина“ на која ѝ се додаваат уште некои епитети како „сигурно“, „најверојатно“ и слично, кои, демек, треба да го зацрвстат текстот како еден валиден примерок објавен во медиум.

 

СПЛЕСКАН ВО СПЕЦИЈАЛНИ УСЛОВИ

Нема содржина никаква, и најверојатно да не беше изборна кампања овој текст немаше ниту да го има. Вакви текстови имаат слава само пет минути. За време на избори и толку.

Целиот текст е политички пристрасен. Без ниту малку „почит“ кон оние за кои е наменет. Притоа не се побарало ниту изјава од оној кој е нападнат, па барем малку текстот да изглуми дека ја има и другата страна.

Целиот текст е коментирање. Можеби, ако постои посебна рубрика коментари, па тука и до некаде би можел да се смести.

Текстот е оргинал редакциски, иако не е потпишан од никого. Но, се гледа дека е „сплескан во специјални услови“.

Насловот демек прашува, ама пред прашањето го дава и демек одговорот. Чуден некој наслов.

Фотографија има колку за илустрација, ништо посебно не открива.

Многу е тешко нешто да се заклучи за ваков текст, а секој збор да не биде пристрасен, навредлив, спин, лажен и слично. Затоа и може да се опише само со такви зборови.


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

нема факти

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

има евидентирани извори

официјални

нерелевантни

1 извор

еднострани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

извртување на вистина (спин)

лажни информации

наклонетост

политичка пристрасност

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

има коментаторски елементи

интегрирано со фактите

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

не може да се одреди

ненаведен автор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

дезинформира

некреативен

несоодветен

нејасен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

ни манипулира ни информира - ставена е само како илустрација

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

читлив

солидни мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

делумно стилски уреден

неповрзан со тагови

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Претплатете се за најнови вести