verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Рецензија: НАСИЛСТВО – Стравот од различноста ги прави младите агресивни

on 16 - 07 - 2013       

Написот е убав пример како треба да се следи и да се известува за темата поврзана со насилството меѓу младите. Верно се пренесени повеќе заклучоци од анализата на истражувањето спроведено во рамки на проектот „Мировно образование (2011-1012)“ на Првата детска амбасада „Меѓаши“. Без намера да дискредитира одредени личности или институции, написот говори и за причините и за  последиците од употребата на насилството кај малолетниците.

Рецензија: НАСИЛСТВO - Стравот од различноста ги прави младите агресивни - Telegraf_mkЛинк до оригиналниот напис: НАСИЛСТВО – Стравот од различноста ги прави младите агресивни

Датум и време на објавување: 04.07.2013, 10:00

Датум на рецензирање: 06.07.2013

Рецензент: Тони Димков

Вистинитост: Написот е базиран врз факти од полициските билтени, компаративната анализа на Првата детска амбасада „Меѓаши“ и изјави на стручни лица. Дадена е можност со линк да се пристапи до содржината на целиот извештај.

Извори на информации: Покрај изворите што се користени за реализација на проектот „Мировно образование“, во написот се употребени изјави на психолог, психотерапевт и социолог, кои ги коментираат состојбите и причините за насилството меѓу младите.

Содржајност: Со текстот се прави обид да се утврдат причините за насилното однесување кај младите. Написот сеопфатно го третира проблемот и не прикрива информации.

Пристрасност: Направен е баланс помеѓу причините и последиците. Не може да се идентификува одреден вид пристрасност, освен онаа која  помага да се открие можното решение на проблемот.

Оригиналност/Плагијат: Написот е оригинално дело со наведен автор. Во текстот се наведени и повеќе линкови кои водат до други написи кои се поврзани со темата која се обработува.

Квалитет на насловот: Насловот е јасен, соодветен и информира за суштината на текстот.

Фотографија: Текстот е илустриран со повеќе соодветни фотографии. Нивната функција е да информираат за каков вид насилство станува збор во написот. Фотографиите се со наведено авторство.

Говор на омраза: Текстот не содржи навредлив говор, ниту, пак, е насочен кон дискредитација на личности или субјекти. Напротив, стручните лица со своите изјави даваат патоказ како на мирен начин би можело да се спречи насилството меѓу младите.

Заклучок: Потрагата по вистината е очигледна веќе во насловот. Иако пренесува искуства за насилно и нетолерантно однесување меѓу малолетниците, авторката на текстот балансира помеѓу причините и последиците со голем степен на толеранција. Фактите, информациите и изјавите на стручните лица се пренесени без да биде употребен говорот на омраза, без да се осудуваат директните учесници во чинот на насилството, со што јасно се дава на знаење дека на насилството не смее да се одговори со насилство, туку со разбирање и толеранција. Целта на написот е да се подигне нивото на самосвест и толеранција на различностите во општеството.

 


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

има факти

точни наводи

веродостојни наводи

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

има евидентирани извори

официјални

релевантни

повеќе извори

повеќестрани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

сеопфатнo

нема прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

целосно прикажува вистина

нема извртување на вистина (спин)

нема лажни информации

балансираност

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

нема коментаторски елементи

:

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

оригинално дело

наведен автор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

информира

несензационален

соодветен

јасен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

информира

наведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

читлив

квалитетни мултимедијални елементи

има контекстуални линкови

стилски уреден

поврзан со тагови

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Претплатете се за најнови вести