verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Рецензија: На Ѓорче Петров, на Скопје, на Македонија им се доста трагични бркотници

on 28 - 05 - 2014       
Овој напис го има и на: Албански

Gorce-Petrov-Republika-09876-009988-crop-resize

Деновите за време на случувањата во Ѓорче Петров се изнапишаа многу текстови, при што некои од нив имаа намера да ги напаѓаат опонентите, пред сѐ, политички, дека тие се виновни за немилите случувања. Е, ова е баш таков текст, кој наликува на коментар, наликува на колумна (иако според новинарски правила не се тоа), но се ставени во рубрика Македонија. Затоа и денеска е тука на рецензија.

Gorce PetrovЛинк до оригиналниот напис: На Ѓорче Петров, на Скопје, на Македонија им се доста трагични бркотници

Датум и време на објавување: 22.05.2014, 14:50

Датум на рецензирање: 24.05.2014

Рецензент: Владо Ѓорчев

 

КАША-ПОПАРА

Во целата оваа каша-попара од текст нема факти и нема ништо за тоа што и како конкретно се случило во Ѓорче Петров. Веднаш уште во лидот се влегло со напади и конструкции без барем да се даде два збора некаков вовед во нештата. Вака, ако некој прв пат слуша за настаните нема да знае за што се зборува. Од друга страна, пак, текстот е објавен во рубриката Македонија, па како да станува збор за грешка, затоа што целосно е коментаторски текст, а не е издвоен во посебна рубрика.

Нема извори на инфорација, туку напаѓање кон некоја политичка партија која во текстот е земена како виновна за случувањата. Притоа, не се водело сметка за речникот, туку како да се бирале што посилни зборови, кои и онака ја вжештуваат напнатата состојба на теренот.

Нема содржина затоа што нема ниту почеток, ниту средина, ниту крај. Туку, како во еден здив да се исплукува една партија и текстот завршува. Како поплава – ја има додека ја има и после ја снемува одеднаш. Така и текстот се плука од почеток до крај, но кога ќе го завршите како да не постоел.

 

ХУШКАЧКИ ТЕКСТ

Пристрасноста се гледа од далеку. Како да е ПР текст на некоја партија, а не новинарски производ.

Има коментирање  речиси во целиот текст, интегрирано, без да се назначи дека е коментар.

Текстот е оригинал, но никаде не стои потпис. Тоа што збунува кај овој коментаторски текст е што не е потпишана ниту редакцијата.

Насловот збунува и ги засилува страстите. Фотографијата е од самиот настан, иако е избрана лоша фотографија за овој текст. Затоа, што како велат, една ластовичка не носи пролет.

Многу хушкачки текст, кој кога е објавен сѐ уште состојбата беше кревка. Затоа, треба многу да се внимава при вакви текстови. Но, ете, тука не било тоа случај. Затоа, честа за ваков текст останува само на редакцијата.


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

неверодостојни наводи

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

нема евидентирани извори

не може да се утврди

еднострани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

можеби се прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

не може да се утврди

извртување на вистина (спин)

лажни информации

наклонетост

политичка пристрасност

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

има коментаторски елементи

интегрирано со фактите

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

оригинално дело

ненаведен автор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

дезинформира

некреативен

сензационален

несоодветен

тенденциозен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

манипулира

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

дискриминира

социјална

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

средно читлив

неквалитетни мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

делумно стилски уреден

поврзан со тагови

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Претплатете се за најнови вести