verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Рецензија: Македонија ја доби организацијата на Европското првенство во кендо

on 17 - 04 - 2014       
Овој напис го има и на: Албански

04152014-Sportmedia-Kendo-crop-resize

Никогаш не тврдиме дека новинарите се безгрешни, но за некои грешки навистина не треба да се премолчи зашто демонстрираат непрофесионалност и неодгово рност, а тоа се последици кои оваа професија не смее да си ги дозволи.

Новинарскиот текст што го  рецензираме доаѓа од портал кој е специјализиран за спортски вести. Уште повеќе, тој портал за свој принцип според кој се раководи го има слоганот „Вашата спортска Википедиа“ што претендира на извесна релевантност. Но, текстот што е предмет на наше внимание носи со себе една од најголемите грешки што може да ги направи еден репортер.

Фокусот на вниманието на репортерот кој известува од прес конференција на која се објавува дека во Скопје, односно во Република Македонија ќе се одржи наредното Европско првенство во кендо, е спортската сала „Борис Трајковски“ и нејзиниот директор, а не Македонската кендо федерација и нејзиниот претседател, кои, всушност, се домаќини на овој важен меѓународен настан за овој спорт.

04152014-Sportmedia-KendoЛинк до оригиналниот напис: Македонија ја доби организацијата на Европското првенство во кендо

Датум и време на објавување: 13.04.2014, 17:34

Датум на рецензирање: 15.04.2014

Рецензент: Зоран Бојаровски

Имено, во целиот текст доминира информацијата дека во спортската сала „Борис Трајковски“ ќе се одржи наредното Европско првенство во кендо и тоа е поткрепено со изјава на директорот на салата. Информациите дека во „Борис Трајковски“ се одржале редица спортски настани излезе побитна од најавата за организацијата на еден меѓународен турнир. Дури во последниот пасус, онака, патем, се споменува суштината на веста:

„Македoнија ја доби организацијата на ЕП во кендо на тековниот шампионат во Клермонт фернанд на Генералното собрание на Европската кендо федерација, на кое со акламација беше прифатена кандидатурата на Република Македонија и на нашата кендо федерација за организација на Европското првенство во Македонија.“

Главната новост во веста е во последниот пасус. Да не беше насловот, ќе беше катастрофа. Вака е многу блиску до катастрофа.

Една од главните задачи кога се оди на прес конференција е да се провери кој го свикува пресот, потоа зошто, потоа кој ќе зборува на таа конференција за новинарите… Пред да се оди на прес конференција новинарот треба да се запознае со организаторот на тој настан за медиумите, со претставниците на организацијата… Да постапеше така новинарот што ја напишал веста што ја рецензираме, немаше да ги направи овие грешки.

Непростливо е на прес конференција на која присуствува претседателот на Македонската кендо федерација и еден од нашите најдобри спортисти со меѓународно реноме, Златко Кескоски, централна фигура да биде директорот на спортската сала и салата во која ќе се одржи спортскиот настан.


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

има факти

точни наводи

веродостојни наводи

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

има евидентирани извори

официјални

нерелевантни

1 извор

еднострани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

делумно прикажува вистина

извртување на вистина (спин)

нема лажни информации

не аплиактивно

друга пристрасност

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

нема коментаторски елементи

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

оригинално дело

ненаведен автор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

информира

некреативен

несензационален

соодветен

јасен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

ни манипулира ни информира - ставена е само како илустрација

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

средно читлив

неквалитетни мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

делумно стилски уреден

неповрзан со тагови

Претплатете се за најнови вести