verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Рецензија: Македонците од Флорида: Како Заев спие мирно кога знае дека ја кодошел македонштината за ситни политички поени?

on 12 - 02 - 2015       
Овој напис го има и на: Албански

Македонците-од-Флорида-Како-Заев-спие-мирно-09876-098-crop-resize

 

Она што е спорно во овој текст е кое е, всушност, ова Здружение и кои се тие Македонци што членуваат во него. Написот е политички пристрасен и има цел да го нападне и да го оцрни опозицискиот СДСМ и особено лидерот на партијата, Зоран Заев.

Македонците од Флорида  Како Заев спие мирно кога знае дека ја кодошел македонштината за ситни политички поениЛинкуван наслов на анализираниот напис: Македонците од Флорида: Како Заев спие мирно кога знае дека ја кодошел македонштината за ситни политички поени?

Датум и време на објавување: 07.02.2015

Датум на рецензирање: 11.02.2015

Рецензент: Ана Анастасовска

„Здружението на граѓани „Македонско сонце“ од Тампа, Флорида изразува загриженост поради случувањата во Македонија и дава поддршка на премиерот во, како што наведуваат во писмото,  борбата против кодошите, предавниците и оние кои сакаат Македонија да ја видат распарчена.“

Доколку се пребара на инетернет, ќе се види дека за ова Здружение не постојат никакви информации, ниту кога е основано ниту, пак, кои се негови членови. Тоа не може да се дознае ниту во овој напис. Ова Здружение првпат се спомнува во еден македонски медиум токму сега, откако премиерот Никола Груевски излезе со аферата „Пуч“, во која го обвини опозицискиот лидер Зоран Заев дека соработувал со странски тајни служби. Иако судска постапка за овој случај сè уште не е отворена во Македонија, а уште помалку е нешто докажано, одеднаш со реакции за „предавство“ и со оцрнување на Заев се јавија бројни здруженија од дијаспората, меѓу кои и Здружението на Македонци од Тампа, Флорида.

Со оглед на фактот дека не се наведени конкретни податоци за ова здружение, се наметнува прашањето дали тоа воопшто постои или, пак, е измислено или експресно формирано за политички да се манипулира со јавноста и да се плука по опозицијата.

Во писмото испратено од ова здружение се гледа јасно поддршката за ВМРО-ДПМНЕ и за премиерот Никола Груевски, што го прави текстот политички пристрасен. Нејасно е зошто ова здружение не се јавило досега со реакција за други политички случувања во земјава, како што беше, на пример, „црниот понеделник“, на 24 декември 2012 година, кога од законодавниот дом беа исфрлени опозициските пратеници, а опозицијата тогаш обвини дека „почна крајот на демократијата во земјава“.


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

има факти

не може да се утврди точноста на наводите

не може да се утврди веродостојноста на наводите

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

има евидентирани извори

неофицијални

1 извор

еднострани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

сеопфатнo

можеби се прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

делумно прикажува вистина

нема извртување на вистина (спин)

не може да се утврди

наклонетост

политичка пристрасност

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

нема коментаторски елементи

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

оригинално дело

ненаведен автор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

информира

некреативен

сензационален

соодветен

јасен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

нема

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

средно читлив

неквалитетни мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

делумно стилски уреден

неповрзан со тагови

Претплатете се за најнови вести