verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Рецензија: Исповед на една Србинка во автобус: Косоварите се среќни што си заминуваат од својата земја

on 21 - 02 - 2015       
Овој напис го има и на: Албански

imigranti-srbinka-avtobus-crop-resize

 

Секој новинар мора да знае дека основна функција на новинарството е да информира, точно и прецизно. Овој текст покажува дека е пропуштена шанса читателите да бидат информирани точно, навремено, што е можно подетално и квалитетно.

imigrantiЛинк до оригиналниот напис: Исповед на една Србинка во автобус: Косоварите се среќни што си заминуваат од својата земја

Датум и време на објавување: 18.02.2015, 10:03

Датум на рецензирање: 20.02.2015

Рецензент: Владо Ѓорчев

 

ПРОБЛЕМ СО ВИСТИНИТОСТА

Овој напис има проблеми и со вистинитоста затоа што се потпира на анонимен, неидентификуван извор.

Текстов или приказната во него е „наводна“, затоа што тешко може да се докаже дека е вистинита, притоа е проблематично и времето кога е објавена – додека македонската политичка сцена се тресе од прислушувани разговори. Исто така, не е направен обид за да се дојде до тоа што е вистина.

Во текстот има некакви факти, но и кога ќе се прочитаат внимателно, не може да се утврди дали се веродостојни или не. Поради тоа што нема извор, не може да стане збор за објективност, релевантност, актуелност, контекстуалност и за другите потребни моменти.

Наместо содржајност, пак, текстот има повеќе информации кои внесуваат конфузност.

Насловот е неуспешен обид за сензација и наместо да информира, пласира чиста дезинформација. Не може да се поверува дека некој би бил среќен што ќе ја напушти својата родна земја. Сеопфатноста на оваа информација е еден од нејзините сериозни недостатоци.

Текст во кој нема ниту каде се случил разговорот (во кој автобус, место на тргнување, крајна дестинација) ниту кога, ниту со кој, не може да биде релевантен. Вака имаме напис кој тешко може да ја докаже вистинитоста, не е содржаен и е тенденциозен. Притоа, нема бројки, на пример, колку луѓе се иселиле, каде одат, зошто и слични моменти што му се потребни на еден новинарски текст. Затоа ова не може да се нарече објективен професионален новинарски производ.

 


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

има факти

не може да се утврди точноста на наводите

не може да се утврди веродостојноста на наводите

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

има евидентирани извори

неофицијални, анонимни

нерелевантни

не може да се утврди

еднострани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

не може да се утврди

извртување на вистина (спин)

лажни информации

не аплиактивно

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

има коментаторски елементи

интегрирано со фактите

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

не може да се одреди

ненаведен автор, ненаведен извор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

дезинформира

некреативен

сензационален

несоодветен

тенденциозен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

ни манипулира ни информира - ставена е само како илустрација

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

средно читлив

неквалитетни мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

делумно стилски уреден

неповрзан со тагови

Претплатете се за најнови вести