verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Рецензија: Голем одрон на автопатот Скопје-Велес, бидете претпазливи, надлежните не водат сметка…

on 23 - 01 - 2015       
Овој напис го има и на: Албански

slika-odron-screenshot-complete-0987-098-0908070-crop-resize

 

Ако се погледне овој текст комплетно, почнувајќи од насловот, преку фотографијата, па сè до напишаното во него, може да се каже дека наликува на сè, освен на новинарски напис. Насловот на текстот завршува со три точки иако немало потреба од тоа. Фотографијата која е ставена како илустрација, а која има очигледно цел да ја отслика „страшната ситуација со одроните на автопатот Скопје-Велес“, не е од местото на настанот, што станува јасно подолу во текстот. Самиот текст, пак, е полн со коментари и со некакви „замислени“ ситуации, не се користени никакви извори и факти, што ја доведува во прашање вистинитоста на написот.

slika odronЛинкуван наслов на анализираниот напис: Голем одрон на автопатот Скопје-Велес, бидете претпазливи, надлежните не водат сметка…

Датум и време на објавување: 18.01.2015

Датум на рецензирање: 22.01.2015

Рецензент: Ана Анастасовска

„Ова не е прв пат да бидат оставени одронати камења на оваа делница и по два дена, за што сме ние очевидци…“

Ако станува збор за директен очевидец на „страшни одрони“ на автопатот Велес-Скопје, кои надлежните служби не ги тргале со денови, добро би било тие да биле фотографирани и таквите фотографии објавени. Така, текстот би бил поуверлив за читателот и не би создавал забуни. Спротивно на новинарските стандарди е да се стави спектакуларна слика само колку да се привлече читаност, а потоа во текстот да се наведе дека сликата не е од местото за кое станува збор.

Понатаму во текстот, авторот сака да му креира на читателот една страшна и ужасна слика за тоа како изгледа дел од овој автопат, меѓутоа за тоа нема никакви конкретни факти и докази. Спомнато е само дека се јавил загрижен граѓанин, меѓутоа нема никаква изјава од него.

„Замислете удар на камен при 100км/ч… каде би завршиле ако предвид земеме дека од десната страна на овој дел од автопатот е долгиот слободен пад до реката Вардар…“

Во еден новинарски текст не се дозволени „замислени“ ситуации. Многу подобро би било кога тука би се консултирал некој експерт од таа област, кој би објаснил што би можело да се случи во таква ситуација. Работа на новинарот не е да замислува, туку напишаното да го истражи и да го поткрепи со факти.

„Затоа драги граѓани ќутете, трајте и плаќајте патарина, бидејќи ќе се разочарате од односот на оние кои се одоговорни за тоа и кои земаат плата за истото или пак ако толку се грижите, звонете и „досадувајте“ на контакт телефоните, можеби ќе спасите некој живот…“

Текстот е полн со вакви и со слични коментари, но бидејќи авторот не е потпишан, тој не може да се оцени како коментар. Можеби ситуацијата на терен навистина е страшна и загрижувачка, меѓутоа ваков несериозен напис не може да остави таков впечаток кај читателот.

 


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

нема факти

не може да се утврди точноста на наводите

не може да се утврди веродостојноста на наводите

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

има евидентирани извори

неофицијални

нерелевантни

1 извор

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

можеби се прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

не може да се утврди

не може да се утврди

не може да се утврди

наклонетост

политичка пристрасност

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

има коментаторски елементи

интегрирано со фактите

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

оригинално дело

ненаведен автор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

информира

некреативен

несензационален

соодветен

јасен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

манипулира

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

нечитлив

солидни мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

делумно стилски уреден

неповрзан со тагови

Претплатете се за најнови вести