verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Сервис за проверка на факти од медиумите

Проект на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија
USAID Logo

Што е чудно на фотографијата на Борис Трајковски и на Владимир Путин? Ништо!

on 15 - 04 - 2015       
Овој напис го има и на: Албански

trajkovski-putin-09876-0987-crop-resize

 

[Рецензија: ФОТО: Што е чудно на фотографијата на Борис Трајковски и Владимир Путин?]

 

Кога ќе се прочита ваков текст, во првиот момент останувате занемени затоа што не знаете како да реагирате. Дека е глупост, се гледа од авион, башка што нема посоодветен збор за ваков текст. Ако тргнеме, пак, да го рецензираме според методологијата на „Сервис за проверка на факти“, повторно ќе се фатиме во стапица. Овој текст е надвор од сите стандарди и не може да се рецензира според зададената методологија. Од ова може да се заклучи само дека ова, кое не може да се нарече текст, не смеело да се објави во медиум.

trajkovski-putinЛинк до оригиналниот напис: ФОТО: Што е чудно на фотографијата на Борис Трајковски и Владимир Путин?

Датум и време на објавување: 10.04.2015, 11:59

Датум на рецензирање: 14.04.2015

Рецензент: Владо Ѓорчев

 

КАКОВ УМ ГО СМИСЛИЛ ТЕКСТОТ?

Текстот има една фотографија на која случајно се фатени двајца претседатели со речиси идентична поза на рацете. И од оваа фотографија се развила конспирациска теорија која оди накај морбидност. За написот да биде дури и одвратен, се погрижила тезата „ете, што ги снајде двајцата претседатели“. Демек, едниот загина, ама другиот помина полесно и само се развел.

Каков ум може да го смисли ова, засега е непознато.

Медиумите не служат само за зголемување на читаноста. Тоа сакало да се постигне со овој текст, а се гледа од насловот кој, наводно, треба да заинтригира за да се кликне на линкот и да се отвори. Поради тоа може да се заклучи дека ова е сè, само не новинарство. Дали заборавивме дека новинарот треба да информира, и тоа вистинито, објективно, реално, содржајно? Дали тоа го има во овој текст? Не!

Дури ниту да е првоаприлска шега, нема да може да го испере овој срам. Можеби и текстот е пуштен само за да се дефокусира јавноста од битни политички работи, но тоа не е оправдување.

 


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

има факти

не може да се утврди точноста на наводите

не може да се утврди веродостојноста на наводите

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

има евидентирани извори

неофицијални

нерелевантни

1 извор

еднострани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

извртување на вистина (спин)

лажни информации

Не може да се утврди

политичка пристрасност

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

има коментаторски елементи

интегрирано со фактите

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

не може да се одреди

ненаведен автор, наведен извор со линк

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

дезинформира

некреативен

сензационален

несоодветен

тенденциозен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

манипулира

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

читлив

неквалитетни мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

делумно стилски уреден

неповрзан со тагови

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Претплатете се за најнови вести