verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Рецензија: ФОТО: Нема да верувате – еве што се падна во рацете на Царината

on 13 - 06 - 2014       
Овој напис го има и на: Албански

ФОТОНема да веруват во рацете на ЦаринатаPress24-crop-resize

Една од сѐ поприсутните појави кај информативните портали на интернет е копи/пејст пласирањето на билтени, извештаи, дневни и друг вид информатори кои ги пласираат имателите на разни информации. Веб админстраторите, бидејки, ќе се согласите, многу е тешко да ги наречеме новинари, ги копираат овие билтени, ги пастираат на нивните интернет огласни табли и мислат дека завршиле работа.

Една таква медиумска содржина анализираме и рецензираме тука.

ФОТОНема да верувате   еве што се падна во рацете на ЦаринатаPress24-002-finalЛинк до оригиналниот напис: ФОТО: Нема да верувате – еве што се падна во рацете на Царината

Датум и време на објавување: 11.06.2014

Датум на рецензирање: 12.06.2014

Рецензент: Зоран Бојаровски

Читаме „чаршав“ на испишани, каталогизирани, заплени на царината и тоа е здодевно, здодевно и здодевно…

Ајде, си велиме, можеби е тоа оправдано зашто насловот најавува „нема да верувате…“ и можеби атракцијата најавена во насловот ќе го оправда овој „чаршав“. Но, ништо. На крајот од текстот читателот како балон се издишува од ништото во овој текст: „80 пара машки панталони…“, „пур пена, кабли, изолир ленти, 64 килограми текстил, 78 тоалетни води и 9 ќебиња…“, и…

Што има тука за неверување? За седум дена работа на царината?

Препишаните билтени сами по себе не се вести ниту, пак, медиумска содржина која заслужува да се чита.

Ако во неа има нешто што заслужува да биде вест, некој препознаен тренд, некоја навистина ексклузивна стока или предмет од интерес на шверцерите, тогаш од тоа може да се состави вест и тоа според сите стандарди: најважното, најновото, најинтересното – напред, во лидот на веста, потоа пасус со дообјаснувања за подршка на лидот, потоа изјава од овластено лице кое ќе го објасни трендот, занимливоста… потоа, второстепените информации…

Освен тоа, и за интернет пишувањето, исто така, има правила и препораки и тие треба да се почитуваат. Еве еден добар линк на еден од најдобрите, Јакоб Нилсен. Читајте и применувајте.


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

има факти

точни наводи

веродостојни наводи

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

има евидентирани извори

официјални

релевантни

1 извор

еднострани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

нема прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

целосно прикажува вистина

нема извртување на вистина (спин)

нема лажни информации

не аплиактивно

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

нема коментаторски елементи

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

целосна копија

наведен извор без линк

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

дезинформира

некреативен

сензационален

несоодветен

тенденциозен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

ни манипулира ни информира - ставена е само како илустрација

наведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

нечитлив

солидни мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

стилски неуреден

неповрзан со тагови

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Претплатете се за најнови вести