verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Рецензија: ФОТО: Министерката Јанкулоска во нормално домашно расположение го замеси лепчето

on 10 - 01 - 2015       
Овој напис го има и на: Албански

ФОТО-Министерката-Јанкулоска-во-нормално-домашно-расположение-го-замеси-лепчето-1-fb

 

Оваа кратка фотовест содржи непроверени и неточни информации и коментари за непрецизни дефиниции, поради што го заслужи нашето внимание и е предмет на рецензија.

ФОТО  Министерката Јанкулоска во нормално домашно расположение го замеси лепчето   1.мкЛинкуван наслов на анализираниот напис: ФОТО: Министерката Јанкулоска во нормално домашно расположение го замеси лепчето

Датум и време на објавување: 06.01.2015

Датум на рецензирање: 09.01.2015

Рецензент: Ана Анастасовска

„Конечно и министерката Јанкуловска да се оддалечи од секојдневните задачи и обврски како прв човек на МВР и како секоја нормална мајка, сопруга и домаќинка да го замеси Бадниково лепче.“

Она што прво паѓа в очи кај читателите, во оваа кратка вест е зборот „мајка“, кој наведува дека министерката Јанкулоска станала мајка, информација која е неточна, барем колку што е досега познато во јавноста. Ако авторот на овој текст имал дополнителни информации, требалo да ги поткрепи со докази и со извори, а не да создава забуна кај читателот. Втората работа, за која се одлучивме да го рецензираме овој текст е посочувањето дека Јанкулоска месела лепче „како секоја нормална сопруга и домаќинка“. Тука веднаш се наметнува прашањето: што е тоа нормална сорпуга и домаќинка и дали постои дефиниција за тоа? Ако постои, треба да се наведе во текстот. Во спротивно, се наметнува дилемата дали оние жени кои не го замесиле бадниковото лепче туку, можеби, го нарачале, не се „нормални сопруги и домаќинки“?

„Инаку денес сите христијани го слават Бадник и секако се меси лепче со паричка.“

И ова е неточна информација. На 6 јануари не сите христијани го слават Бадник. На овој датум Бадник го слават само православните христијани, а не и католиците и протестантите. Не е точно и дека на овој ден задолжително се замесува лепче со паричка. Меѓу православните христијани има такви кои замесуваат лепче со паричка на денот Василица, а не на Бадник.

Оваа кратка фотовест многу подобро би изгледала кога би се навела само фотографијата со веста дека министерката замесила лепче за Бадник. Во обид да се биде покреативен, во десетина реда текст „од памет“ се прават грешки, за што класичен пример е оваа вест.

 


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

има факти

не може да се утврди точноста на наводите

делумно

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

нема евидентирани извори

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

можеби се прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

делумно прикажува вистина

извртување на вистина (спин)

не може да се утврди

балансираност

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

има коментаторски елементи

издвоено од фактите

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

оригинално дело

ненаведен автор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

информира

некреативен

несензационален

соодветен

јасен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

информира

наведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

средно читлив

неквалитетни мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

делумно стилски уреден

поврзан со тагови

Претплатете се за најнови вести