verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Рецензија: „Факом“ ќе го креира изгледот на плоштадот ВМРО

on 8 - 01 - 2014       

Факом ќе го креира изгледот на плоштадот ВМРО lider-crop-resize

Вест која ја рецезираме изгледа сосема коректно и ги задоволува стандардите за овој вид новинарски производ.  Во десетина реда авторот објаснува дека на територија на Општина Центар ќе се уредува просторот пред седиштето на владеачката партија, при што ќе биде изграден новиот плоштад. Како таква, привлекува внимание на читателот од повеќе причини, но има само една мана со која ги нарушува стандардите на професионалното новинарство. Не знаеме дали е точна. Авторот никаде не го спомнува изворот на информацијата и поради тоа неговиот производ има негативна рецензија.

Факом ќе го креира изгледот на плоштадот ВМРО liderЛинк до оригиналниот напис: „Факом“ ќе го креира изгледот на плоштадот ВМРО

Датум и време на објавување: 04.01.2014,  12:15

Датум на рецензирање: 07.01.2014

Рецензент:Александар Писарев

Вистинитост: Информацијата е сериозна, се спомнуват големи цифри на пари со кои ќе се инвестира во изградбата на споменатиот плоштад, но фактите не се поткрепени со извор, изјава или било каков документ, на кој авторот се повикува, затоа оправдано можеме  да се сомневаме во вистинитоста на целата информација.

Извори на информации: Нема извор на информации. Веста е објавена и на други портали, од каде најверојатно е преземена, но намерно или случајно е изоставено да се каже дека во врска со спомнатата инвестиција имало јавен оглас и дека надлежната комисија на градот Скопје одлучила  „Факом“ да го изработи основниот проект. Другите портали тоа прецизно го навеле како извор.

Содржајност: Ако се изземе фактот дека во веста не е спомнат извор на информации, што треба да биде е составен дел на содржината, останатиот дел од информацијата е коректен и содржаен.

Оригиналност/Плагијат: Информацијата е потпишана како редакциска вест. 

Квалитет на насловот: Насловот е стереотипен за вообичаените вести кои најавуваат изградба на нови објекти. Можел да биде и покреативен.

ФотографијаФотографијата е сателитска снимка на локацијата каде треба да започне изградба на споменатиот објект и со оглед на квалитетот и премногу ситни детали, недоволно го илустрира текстот. Нема легенда и извор на фотографијата, иако при симнувањето од интернет останал симбол на Google.

Заклучок: Младите и оние не така млади новинари би требало над своите бироа да го имаат Кодексот на новинарите на Македонија и да се придржуваат до неговите основни начела.

Во овој случај не е испочитувано основно начело на Кодексот, кое е содржано во членот 1. и укажува на обврската на новинарот да го посочи изворот на информација, или да објасни дека информацијата не може да сe потврди.

Член 1.

…„Доколку информацијата не може да се потврди, или станува збор за претпоставка, односно шпекулација, тоа треба да се каже и да се објави“…


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

има факти

не може да се утврди точноста на наводите

не може да се утврди веродостојноста на наводите

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

нема евидентирани извори

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

можеби се прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

не може да се утврди

нема извртување на вистина (спин)

не може да се утврди

не аплиактивно

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

нема коментаторски елементи

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

не може да се одреди

ненаведен автор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

информира

некреативен

несензационален

соодветен

јасен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

несоодветна

ни манипулира ни информира - ставена е само како илустрација

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

средно читлив

солидни мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

делумно стилски уреден

неповрзан со тагови

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Претплатете се за најнови вести