verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Рецензија: ЧУДО ВО КРУШЕВО: Како мажот израдувал туѓа вдовица!

on 2 - 01 - 2015       

ЧУДО-ВО-КРУШЕВО-Како-мажот-израдувал-туѓа-вдовица-Фаланга-crop-resize

 

Еден виц, кој сигурно многумина го слушнале и го знаат, е претставен како новинарски текст. Она што е најинтересно и што сигурно привлекува читаност, е што дејството на овој виц e сместено во Крушево и тоа е ставено во насловот со зголемени букви за да изгледа што попривлечно и посензационално. „Уште една глупост. Зеле виц и го претставиле како вест“ – е дел од коментарот на нашиот читател кој го предложи текстов за рецензија.

ЧУДО ВО КРУШЕВО  Како мажот израдувал туѓа вдовица    ФалангаЛинкуван наслов на анализираниот напис: ЧУДО ВО КРУШЕВО: Како мажот израдувал туѓа вдовица!

Датум и време на објавување: 28.12.2014

Датум на рецензирање: 02.01.2015

Рецензент: Ана Анастасовска

Новинарски напис кој спаѓа во групата на информативни жанрови треба да се темели на факти за да ја оправда својата основна намена – да го информира читателот. Тие факти мора да бидат точни и веродостојни. Вистинитоста на овој напис не може да се утврди од причина што во него нема никакви факти и извори. Овој напис е чист пример за сензационалност и за манипулација. Новинарот од виц направил текст и за да изгледа што поверодостоен и актуелен, неговото дејство го сместил токму во Крушево за време на новогодишните празници.

И во случај напишаното да не е виц, повторно не може да се утврди веродостојноста на текстот. Нема изјави од очевидци ниту, пак, конкретни информации кои се луѓето за кои се пишува во текстот. Спомнато е дека настанот се случил во Крушево, но не е нагласено конкретно каде, во кој хотел бил сместен мажот што го испратил спорниот е-мејл и која е жената која се шокирала од напишаното.

Задача на новинарот е да објавува точни и проверени информации кои се од инетерес за читателите. Многу подобро би било кога овој таканаречен текст, би се сместил во рубриката „Забава“, наместо во рубриката „Македонија“ и би се пренел во неговата оригинална форма, без сензации во насловот. Тогаш сигурно читателот би се насмеал и расположил, а не би се довел во ситуација да биде изманипулиран.

 


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

нема факти

не може да се утврди точноста на наводите

не може да се утврди веродостојноста на наводите

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

нема евидентирани извори

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

можеби се прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

не може да се утврди

извртување на вистина (спин)

не може да се утврди

Не може да се утврди

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

нема коментаторски елементи

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

оригинално дело

ненаведен автор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

дезинформира

креативен

сензационален

соодветен

јасен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

манипулира

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

средно читлив

неквалитетни мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

делумно стилски уреден

неповрзан со тагови

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Претплатете се за најнови вести