verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Рецензија: Цело СДСМ и СОРОС вклучени во протестите на студентите

on 9 - 12 - 2014       

4w-0987-098-crop-resize

 

Пред нас се наоѓа текст, кој е еден од повеќето во кои се прави обид без фактичка аргументација и со спин протестите на студентите да се дискредитирааат, да ѝ се припишат на опозицијата и да се обезвреднат. Иако повикот за протест е на студентското движење „Студентски пленум“ и во него се повикуваат да учествуваат сите граѓани независно од нивните политички погледи, сепак, во овој медиумски производ се прави врамување, односно обид со истакнување на фактите само делумно, а не целосно, да се создаде слика дека протестот е партиски мотивиран. Во повикот на „Студентски пленум“ стои дека протестот е натпартиски, иако во него се повикуваат да учествуваат и тие граѓани што се дел од партија (што е, впрочем, и нивно уставно загарантирано право).

4wЛинк до оригиналниот напис:  Цело СДСМ и СОРОС вклучени во протестите на студентите

Датум и време на објавување: 05.12.2014

Датум на рецензирање: 8.12.2014

Рецензент: Мирослава Бурнс

Начинот на кој се прави обид да се „докаже“ дека протестот е на СДСМ, е да се оди на неколку фејсбук-профили  и да се направи слика од нивното споделување на повикот од „Студентски пленум“. Понатаму, авторот сосема неаргументирано, преку свои лични коментари, а не со факти, се труди да ја разубеди читателската публика дека пленумот не постои.

„Уште еднаш се докажа дека неформалната студентска организација „Студентски пленум“, која повторно најавува протести на студентите на 10-ти декември против најавениот државен испит кој треба да го зголеми квалитетот во високотo образование не постои, односно протестите се поттикнати од високи фунционери на СДММ, кои пак се директно координирани од високи фунционери на опозицијата предводена од СДСМ. Сите информации кои се појавија во јавноста ја потврдуваат поврзаноста помеѓу СДСМ и Студентскиот, кој всушност не е ништо друго, туку само продолжена рака на СДСМ, контролиран преку Младинскиот образовен форум (МОФ), кој пак со години е финансиран од Соросовата фондација.“

Ова е коментар, а не факт и не е вистинит бидејќи на протестот на пленумот се појавија стотици студенти и граѓани, меѓу кои и онакви во партија и онакви надвор од партија.

Таков е и повикот на „Студентски пленум“. Во текстот што го рецензираме забележителна е пристрасност односно отворено се зазема страна.

„Уште еднаш се докажа дека неформалната студентска организација „Студентски пленум“, која повторно најавува протести на студентите на 10-ти декември против најавениот државен испит кој треба да го зголеми квалитетот во високотo образование не постои“

Непотпишаниот автор тврди дека државниот испит треба да го зголеми квалитетот во високото образование и не се оградува од овој став, со конструкција како, на пример, „тврди власта“, „тврди Министерството“, „тврди Груевски“, со што тоа станува негов пристрасен коментар.

Непотпишаниот автор не нуди аргументи зошто повикот за солидарност (самите студенти ги повикуваат другите граѓани да им се приклучат, натпартиски), не смее да биде споделен на „Фејсбук“ од луѓе кои се поддржувачи на опозицијата (за некои од нив не ни докажува дека се поддржувачи).

Неточно  и недокажано е тврдењето дека не постои „Студентски пленум“. Се прави обид стотиците студенти што се истурија на улиците против државниот испит на првиот марш да се изедначат со нула и да се сместат во штабови, што, се разбира, не е аргументирано ниту точно. Воопшто не е застапена страната на „Студентски пленум“, односно нивните аргументи, нивните факти, нивните барања. Не е објаснета ниту структурата на движењето, која е хоринзонтална организација, без водач, која како единствена цел има да ја спречи најавената реформа за државен испит.

Да се одзема правото на протест и учеството во политичкиот живот на граѓаните и тоа да им се дава само на политичарите и на политичките партии е концепт што е пропагандистички. Политиката не им припаѓа само на политичките партии.

 


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

нема факти

не може да се утврди точноста на наводите

неверодостојни наводи

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

нема евидентирани извори

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

не

извртување на вистина (спин)

лажни информации

наклонетост

политичка пристрасност

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

има коментаторски елементи

интегрирано со фактите

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

оригинално дело

ненаведен автор, ненаведен извор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

дезинформира

некреативен

сензационален

несоодветен

тенденциозен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

несоодветна

манипулира

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

нечитлив

нема мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

делумно стилски уреден

неповрзан со тагови

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Претплатете се за најнови вести