verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Рецензии: Русија кажа дека нема да дозволи повторување на украинско сценарио

on 9 - 02 - 2015       

Rusija_Ukraina_001-crop-resize

 

Во многуте анализи што се појавија во медиумите во врска со аферата „Пуч“, најмалубројни се оние поврзани со реакциите на меѓународната јавност. Особено со реакцијата што дојде од руското МНР, кое ги изненади сите, бидејќи, од овој извор првпат имаме каква било реакција на состојби во Македонија. Овој текст тоа го „исправа“, ама на начин кој е повеќе од проблематичен – се влечат паралели со ситуации кои никако не држат. Едната е со ситуацијата со Украина, каде власта била сменета нелегитимно, па белки од Москва и тука виделе таков обид! Втората паралела е со потпишувањето на Рамковниот договор каде паралелата е уште почудна, што се признава од текстопишувачите, ама го оставаат како теза и таа добива право на граѓанство. Но, преку овој текст – ако веќе нема пронаоѓање на експлицитна поддршка за ставот на премиерот кон оваа афера – што како цел постои, тогаш менува некои официјални погледи во земјава околу два настани – Украина и Охридскиот договор.

Rusija_Ukraina_001Линк до оригиналниот напис: Русија кажа дека нема да дозволи повторување на украинско сценарио

Датум и време на објавување: 04.02.2015, 13:14

Датум на рецензирање: 06.02.2015

Рецензент: Љубомир Костовски

„Русија менува нешто во односот кон Македонија и регионот. Тоа впрочем е и стратегија на Путин – да одржува равнотежа во меѓународните односи. Случајот со Украина покажа дека едни можат да се мешаат во внатрешните работи, други не. Тоа веќе не е така и тоа се кажува во соопштението на руското МНР, смета дипломатот Драган Јањатов.“

Овој вовед од страна на дипломат најмалку може да прифатен бидејќи укажува на мешање на баби и жаби – реакциите на настаните кај нас од страна на ЕУ и на САД се резултат на фактот што земјава е официјален кандидат за прием и во Алијансата и во Унијата! Се разбира, од оваа изјава ниту малку не е јасно каде е нашата врска со Украина – каде навистина дојде до смена на власта, при што, официјален став на Македонија е дека е тоа легитимна смена, ако не се лажеме. Или во МНР едно мислат, друго пишуваат? Имено, авторите требало да ги расчистат тие дилеми за контекстот на кој се водат тезите за тие да бидат навистина јасни или, што се вели, на чисто. Инаку создаваат нелогичности и полуалузии, што сериозна тема не смее да го дозволи.

Уште помалку јасна е идејата ставот на Русија да се поврзува со вооружениот конфликт кај нас во 2001 година. Во текстот стои дека Путин го поддржал претседателот Трајковски во неговата борба за надминување на состојбите, ама се дава цитат кој, практично, иако индиректно, значи дека до Охридската спогодба не требало да дојде. И, ако сега се гледа во контекст на ставот на Русија кон Украина, па кон конфликтот во 2001 година кај нас, па се става изјавата на МНР на Русија од 31 јануари, каде се изразува страв од нарушување на состојбите во регионот преку распукување на меѓунационалните односи, се добива една конструкција која сама по себе е опасна и која загрозува некои стандарди кои се усвоени во земјава и во меѓународните односи.

Тоа е текст кој треба да биде сфатен како асоцијација и кој користи еден анонимен руски извор од дипломатијата, што е секако проблематично и згора еден новинар на московски „Комерсант“, чиј коментар не е сосем одреден и дециден. Од сето произнесено, во основа без каков било релевантен факт, текстот на крајот ја извлекува тезата – оставена во меѓунаслов – дека ние сме некаква жртва на конфликтот меѓу Западот и Истокот. Не треба многу да погодувате кои се „добрите момчиња“ во приказната и кои стојат зад „подбуцнувањата за пучот“.

Во некои подобри времиња, со професионален МНР, за ваков текст би требало да следи реакција од таа страна. Засега ја нема.

 


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

има факти

не може да се утврди точноста на наводите

не може да се утврди веродостојноста на наводите

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

има евидентирани извори

официјални, анонимни

нерелевантни

повеќе извори

еднострани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

можеби се прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

делумно прикажува вистина

извртување на вистина (спин)

Написот прави невозможна коегзистенција на различни настани

наклонетост

политичка пристрасност

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

нема коментаторски елементи

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

оригинално дело

наведен автор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

дезинформира

некреативен

сензационален

несоодветен

тенденциозен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

ни манипулира ни информира - ставена е само како илустрација

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

читлив

неквалитетни мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

делумно стилски уреден

неповрзан со тагови

Претплатете се за најнови вести