verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Претпоставките не се „ексклузивни истраги“

on 16 - 10 - 2015       
Овој напис го има и на: Албански

 

[Рецензија: ЕКСКЛУЗИВНА ИСТРАГА: Тајните македонски служби ја формираат новата партија „Унитети“?]

 

Мисијата на новинарот за објавување целосни, балансирани и објективни информации не се почитува во моментот кога новинарот претпоставките што ги поставува, не ги потпира со факти и не му дава простор за изјаснување на лицето што го обвинува во текстот.

download (2)Линк до оригиналниот наслов: “ЕКСКЛУЗИВНА ИСТРАГА: Тајните македонски служби ја формираат новата партија „Унитети“?

Датум и време на објавување: 03.10.2015

Датум на рецензија: 13.10.2015

Рецензент: Џенис Сулимани

Новинарскиот продукт што го рецензираме, од почеток до крај, содржи заклучоци за едно лице и за еден настан, но без докази. Споменатото лице не е прашано зошто било присутно на настанот или каква позиција има во новата партија, но авторот сам заклучил:

„Заради ова и заради лични цели, наведеното лице беше еден од главните иницијатори за формирање на новата партија со името „Унитети“, секако потпомогнат од неговите колеги од тајните служби.“

За заклучоците на новинарот од ова негово истражување да бидат убедливи за јавноста, би требало да се потврдени од најмалку два извори. Инсистирањето на авторот дека партијата е формирана од македонската тајна служба, без да се побара ставот на партијата, основачот или од лицето кон кое е вперен прстот, го прави новинарскиот напис шпекулативен и го поставува надвор од секаква рамка на професионално истражување.

„Инаку, во Македонија до сега политичкото организирање и излегувањето на гласање се прави на етничка база. Но, сега македонските тајни служби наметнуваат едно ново правило, преку високи функционери во една партија да создадат голема забуна кај Албанците во Македонија.“

Авторот ќе имаше многу повеќе успех доколку напишеше став за начинот на кој е формирана новата партија, отколку што се обидел преку сензационален наслов, кој завршува со прашалник, „ЕКСКЛУЗИВНА ИСТРАГА: Тајните македонски служби ја формираат новата партија „Унитети“?“, да се обиде да ја дезориентира јавноста. Насловот не се докажува во содржината на текстот и авторот ја прикажува веста според неговите видувања, необидувајќи се својата „истрага“ да ја поткрепи со факти.

 

(Од Сервисот за проверка на факти во медиумите на албански јазик)

 


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

нема факти

неточни наводи

неверодостојни наводи

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

нема евидентирани извори

еднострани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

можеби се прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

не може да се утврди

извртување на вистина (спин)

лажни информации

наклонетост

политичка пристрасност

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

има коментаторски елементи

интегрирано со фактите

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

ненаведен автор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

дезинформира

креативен

сензационален

соодветен

тенденциозен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

манипулира

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

говор на омраза

потикнува на насилство

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

читлив

не апликативно

нема контекстуални линкови

стилски неуреден

неповрзан со тагови

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Претплатете се за најнови вести