verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Сервис за проверка на факти од медиумите

Проект на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија
USAID Logo

ЗА

Aurora nagrada

Dragan
Dobitnik na nagrada, a na oficijalniot sajt ne e ni nominiran: http://www.professionalspawellness.com/page.cfm/Link=41/t=m/goSection=6_43 lazhen promotiven tekst???
http://www.utrinski.mk/?ItemID=2E55B808A793C4419B86CE11814B30AF


03 - 03 - 2014


ЗА

Intervju na Frchkovski

Jordan Petrovski
Na linkot imate audio snimka od razgovor so Venecijanskata komisija: http://www.youtube.com/watch?v=TtQN5VhCHUI Ke vi dam i link do tekst vrzan so snimkata: http://www.forum.kotle.ca/showthread.php?tid=2205 Se nadevam deka lesno ke gi voochite manipulaciite. Za sekakvo pojasnuvanje vi stojam na raspolagawe. pozdrav Jordan
http://www.youtube.com/watch?v=TtQN5VhCHUI


21 - 02 - 2014


ЗА

Кој ги гради џамиите во Македонија?

Иван
Текстот не содржи ниту еден извор, споменува некоја градежна фирма од која авторот (непознат) ги темели своите заклучоци, шпекулира со бројки, суми, донатори, оди дотаму што соопштува список на земји што се главни финансиери за изградба на џамии во Македонија.
http://www.mkd.mk/97469/kolumni/koj-gi-gradi-dzamiite-vo-makedonija-zoran-mitevski


11 - 02 - 2014


ЗА

Зошто Иванов оди во Сочи?

Sisho Nestier
Злонамерно, тендециозно, без аргументи, се поставува прашање , а се добиваат одговори без врска со темата, малициозни, коментари, антидржавен текст, Баш ме интересира кога ќе направитеа нализа на ваков текст кој е полн со омраза и омаловажување!
http://www.makdenes.org/content/article/25253888.html


06 - 02 - 2014


ЗА

Во АРМ има помалку од 6% жени; ПЈРМ остана во преводот на анализата

Стефанија
Она што го сметам за некоректно во овој напис е фактот дека во реченицата од четвртиот параграф новинарот наведува дека преведувачите се тие што ја оставиле референцата ПЈРМ. Новинарот требало да се информира дека студијата ја преведувале преведувачи што не се вработени во МО туку преведувачи најмени од УНДП според тоа најмени од програма на ОН. Во ОН ние се’ уште се водиме под референцата. Ако новинарот веќе сакал да постигне некаква сензација со бесмислената забелешка, на сред текст, од нигде никаде, дека преведувачите нешто згрешиле, требало да праша зошто МО, како македонска институција што е должна да го исчисти документот од референцата, да го постави тоа прашање во МО и да види чија е грешката, а не директно или индиректно да наведува дека се работи за грешка на преведувачите.
http://kanal5.com.mk/vesti_detail.asp?ID=30023


06 - 02 - 2014


Претплатете се за најнови вести