verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Портокалова шминка врз извештајот на ММФ

on 15 - 04 - 2014       

press24_mk_mmf-so-povisoki-prognozi-za-makedonskata-ekonomija-CROP-RESIIZE

[Рецензија: ММФ со повисоки прогнози за македонската економија]

Основниот проблем со оваа куса вест: „ ММФ со повисоки прогнози за македонската економија, е што има селективен пристап во прикажувањето на податоците. Фактички, таа прикрива  информации и во јавноста креира една нереална  слика за „зајакнување“ на македонската економија. Начинот на кој е обработен и пласиран овој материјал, вклучително и насловот, укажува на намерата да се пофали актуелната Влада. А, сето тоа ставено во контекст на актуелниот политички момент добива призвук на маркетиншка содржина во изборни цели.

_press24_mk_mmf-so-povisoki-prognozi-za-makedonskata-ekonomijaЛинк до оригиналниот напис: ММФ со повисоки прогнози за македонската економија

Датум и време на објавување: 09.04.2014

Датум на рецензирање:  10.04.2014

Рецензент:  Оливера Војновска

 

СПИН

Написот се потпира на извештај на Меѓународниот монетарен фонд. Нема сомнение дека потадоците во него се точни, впрочем, истите ги пренесоа речиси сите медиуми . Во што е тогаш проблемот? Прилично проблематично е тоа што од проекцијата  на ММФ дека „бруто домашниот производ годинава ќе оствари раст од 3,2 отсто“, во првата реченица од веста се прави конструкција:

Меѓународниот монетарен фонд предвидува зајакнување на македонската економија годинава

што претставува класичен спин. Имено,  прогнозата на монетарците за зголемување на растот на БДП за 0,2 отсто во однос на претходната анализа,  неименуваниот автор на веста наменски ја чита како  „зајакнување“ на македонската економија.

Веста содржи уште две реченици, во кои се кажуваат предвидувањата на ММФ за растот на БДП за наредниот период, и, притоа, се нагласува  дека освен Косово, сите други земји во регионот ќе имаат помал раст од Македонија.

Но, никаде во веста не се споменува дека ММФ оценува оти во земјата и натаму ќе расте долгот на Владата, а невработеноста бавно ќе се намалува. 

За годинава се предвидува долг на Владата од 35 отсто од домашниот бруто производ (БДП), со тенденција на натамошен раст. Така во 2018 година долгот ќе достигне скоро 49 отсто од БДП.
Според ММФ, годинава Македонија ќе ја заврши со стапка на невработеност од близу 29 отсто, а во 2015 таа треба да се намали на 28 проценти. Во 2018 година, пак, стапката на невработени треба да изнесува 25,9 отсто. Земјава, според последната прогноза на ММФ, ќе оствари раст од 3,2 отсто. 

што можеше да се види во извештаите на дел од медиумите. Впрочем, не е тешко да се претпостави, зошто се прмолчени овие, за нас важни информации.

 

ПОЛИТИЧКА БОЈА

Извор на информации е Извештајот на ММФ за изгледите на светската економија. Но, неговите проекции се користат за создавање привид дека Владата води успешна економска политика. И, иако, се работи за материјал од само неколку реченици, сепак,  од содржински аспект е нецеловит, бидејќи прикрива битни податоци. Ваквиот  пристап се коси со првиот амнадман од Кодексот на новинарите, каде меѓу другото е наведено:

Новинарот треба да објавува точни, проверени информации и нема да прикрива суштински податоци ….

А, со тоа што на читателската публика не и се соопштуваат сите податоци, кои значително влијаат на вистинитиста и на тежината на самата информација, се покажува наклонетост кон владејачката партија.   Материјалот  е дозиран со коментаторски елементи кои  имаат значајна улога во шминкањето на веста.

Во коментаторски  манир е скроен и насловот, кој е претенциозен и емитува еден нереален оптимизам. Практично, спинот почнува уште со пораката во насловот: „ММФ со повисоки прогнози за македонската економија.“

И што уште да се каже за овој непрофесионално сработен  материјал, кој наместо да биде чисто информативен и објективно да ги пренесе  проекциите на ММФ, сосема непотребно добил политичка боја – портокалова.


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

има факти

точни наводи

веродостојни наводи

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

има евидентирани извори

официјални

релевантни

1 извор

еднострани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

делумно прикажува вистина

извртување на вистина (спин)

нема лажни информации

наклонетост

политичка пристрасност

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

има коментаторски елементи

интегрирано со фактите

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

не може да се одреди

ненаведен автор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

дезинформира

некреативен

несензационален

несоодветен

тенденциозен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

ни манипулира ни информира - ставена е само како илустрација

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

читлив

неквалитетни мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

делумно стилски уреден

неповрзан со тагови

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Претплатете се за најнови вести