verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Сервис за проверка на факти од медиумите

Проект на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија
USAID Logo

Појдовна точка за една вест е вистината, а не спинот

on 4 - 07 - 2016       
Овој напис го има и на: Албански

FireShot Screen Capture #268 - 'Besa injoron Iftarin e përbashkët të degëve të partive opozitare të Karadakut ! – Fol_mk' - fol_mk_besa-injoron-iftari

 

Напис: Беса го игнорира заедничкиот ифтар на разграноците на опозициските партии на Карадак!

Поранешниот командант на ОНА од Слупчане, Абедин Зимбери, објави една фотографија од заедничкиот ифтар на претседателите на разграноците на Куманово и на Липково од албанските опозициски партии Унитети, ДР-ДПА, НДП и ПДП, известува „Факте“.

На состанокот отсуствувало само движењето Беса, а не се дава објаснување за нивното отсуство.

На ифтар бил поканет и Абедин Зимбери, кој освен што ја објави оваа фотографија од средбата, напиша:

„Шенаси Џеладини, Фатмир Зимбери, Амид Адеми, Менду Јашари, Мемет Бајрами, Исуф Сефери, Адриан Демири, Јуксел Исени.“

„Заеднички ифтар со разграноците на политичките партии на Липково и на Куманово: ДР-ДПА, Унитети, ПДП и НДП. На оваа средба бев поканет и јас како почесен гостин. Средбата се одржа во една многу пријателска атмосфера во која се согласија, координацијата на активностите да продолжи и во иднина“ – напишал Зимбери.

Оваа средба беше втора по ред, бидејќи иста таква беше организирана и порано во која учествуваа и припадниците на движењето Беса за Липково-Куманово, но по средбата движењето Беса излезе со соопштение дека прашањето за опозициската соработка го префрлиле на Опозицискиот совет, кој се чини само ја попречува соработката со контроверзни ставови и со скандалозни претставувања на припадниците на тој совет.

Се чини дека ова соопштение и заканите на Ким Мехмети за можно бркање на движењето Беса од Опозицискиот совет доколку преговара со другите опозициски партии, направиле претставниците на Беса да не учествуваат ни во ифтарот што се постави синоќа од сите други опозициски партии од разграноците на Липково и на Куманово.

 

[Рецензија: Беса го игнорира заедничкиот ифтар на разграноците на опозициските партии на Карадак!]

Како да се коментираат текстовите што речиси немаат ниедна заедничка точка со информацијата и со веста? Кршењето на сите начела и правила во новинарството и искривувањето на вистината што е „света“ за новинарите ја деградира професијата. Некогаш новинарството беше коректор на политиката, а сега политиката е коректор на новинарството. Некогаш вистината беше појдовна точка за една вест, а денес е „спинот“ или нејзиното искривување.

Besa injoron Iftarin e përbashkët të degëve të partive opozitare të Karadakut – Fol.mk

Линк до оригиналниот напис: Беса го игнорира заедничкиот ифтар на ограноците на опозициските партии на Карадак!

Датум и време на објавување: 08.06.2016

Датум на рецензирање: 09.06.2016

Рецензент: Ферикан Илјази

Текстот што го рецензираме е една намерна манипулација, за наводно игнорирање на ифтарот на опозициските партии на Карадак од страна на движењето Беса. Била или не вистина, содржината нема никаква релевантност кога изгледа како коментар од новинарот. Актот на бојкотирање на ифтарот може да доведе до некоја друга информација, но информацијата мора да се потврди. Треба да се праша тој што се спомнува во текстот, движењето Беса, дали дадената информација е вистинита. Доколку тие го потврдат бојкотот на ифтарот, текстот би зел друг правец, но во оваа форма, како што е напишан, не може да има многу тежина, бидејќи изгледа како вест од „Фејсбук“.

„Поранешниот командант на ОНА од Слупчане, Абедин Зимбери, објави една фотографија од заедничкиот ифтар на претседателите на разграноците на Куманово и на Липково од албанските опозициски партии Унитети, ДР-ДПА, НДП и ПДП“.

Една фотографија и еден статус на „Фејсбук“ биле доволни за да се создаде оваа приказна. Освен тоа, даден е материјал за сомнежи и за поврзување на вистинити и невистинити настани, без ниеден факт!

„Оваа средба беше втора по ред, бидејќи иста таква беше организирана и порано во која учествуваа и припадниците на движењето Беса за Липково-Куманово, но по средбата движењето Беса излезе со соопштение дека прашањето за опозициската соработка го префрлиле на Опозицискиот совет, кој се чини само ја попречува соработката со контроверзни ставови и со скандалозни претставувања на припадниците на тој совет“.

На крај, во содржината се изразуваат сомнежи за отсуството на движењето Беса во овој ифтар.

„Се чини дека ова соопштение и заканите на Ким Мехмети за можно бркање на движењето Беса од Опозицискиот совет доколку преговара со другите опозициски партии, направиле претставниците на Беса да не учествуваат ни во ифтарот што се постави синоќа од сите други опозициски партии од разграноците на Липково и на Куманово“.

Да го видиме настанот преку очите на граѓанинот, а не преку очите на професионалноста во новинарство. Информации преполни со коментари и „надувување“ на нештата, го иритираат секој читател. Од насловот може да бидеме провоцирани за да кликнеме на веста со очекување дека ќе ја сфатиме причината за отсуството на оваа партија на ифтарот, но откако ќе влеземе во веста, сфаќаме дека насловот се демантира од текстот. Не можеме да дадеме такви класификации и заклучоци како „игнорираше“, бидејќи зборовите имаат своја тежина. Можеби некому ова изгледа многу „меко“, но другите читатели може да го перцептираат поинаку.

Затоа треба да се следат правилата на етичкиот Кодекс на новинарите во Македонија, каде се напишани инструкциите како треба и како не треба да биде напишана една вест.

 


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

нема факти

не може да се утврди точноста на наводите

не може да се утврди веродостојноста на наводите

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

има евидентирани извори

неофицијални

нерелевантни,

1 извор

еднострани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

делумно прикажува вистина

извртување на вистина (спин)

не може да се утврди

наклонетост

политичка пристрасност

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

има коментаторски елементи

интегрирано со фактите

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

целосна копија

ненаведен автор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

дезинформира

некреативен

сензационален

несоодветен

тенденциозен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

ни манипулира ни информира - ставена е само како илустрација

наведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

средно читлив

неквалитетни мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

делумно стилски уреден

неповрзан со тагови

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Претплатете се за најнови вести