verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Погрешно интерпретиран статус на „Фејсбук“

on 11 - 12 - 2015       

Младите од СДСМ ја поздравија но_ - http___kurir.mk_makedonija_vesti_f

 

[Рецензија: ФОТО: Младите од СДСМ ја поздравија новата владина мерка] 

 

Овој текст има проблем со две нешта: извлекување генерален заклучок од ставот на поединец и погрешно интерпретиран објавен статус на „Фејсбук“. Текстот е манипулативен и има цел да го убеди читателот во она во што сака да верува авторот.

ФОТО_ Младите од СДСМ ја поздравија но_ - http___kurir.mk_makedonija_vesti_fЛинкуван наслов на анализираниот напис: ФОТО: Младите од СДСМ ја поздравија новата владина мерка  

Датум и време на објавување: 08.12.2015, 17:53

Датум на рецензирање: 10.12.2015

Рецензент: Ана Анастасовска

 

ВАДЕЊЕ ОД КОНТЕКСТ, ПА ГЕНЕРАЛИЗИРАЊЕ

Текстот, кој е преземен од друг медиум (тоа е наведено, но не е ставен линкот), се осврнува на новата мерка што ја најави премиерот Никола Груевски, дека од следната година студентите ќе имаат бесплатен јавен превоз, а средношколците ќе имаат „бесплатна среда“.

„Студентите и учениците низ земјава ја поздравија оваа одлука. Се чини дека истата ги израдува и оние кои се активно вклучени во структурите на опозициската СДСМ.“

Се посочува дека студентите и учениците ја поздравиле ваквата одлука, но во текстот нема изјава од ниту еден ученик или студент. Односно, останува непознато кој ја прифатил позитивно најавата на премиерот. Исто така, се нагласува дека веста ги израдувала и тие што се активно вклучени во структурите на опозицискиот СДСМ.

„Имено, Владислав Трајковски, кој е дел од Социјал демократската младина на Македонија и член на Централниот одбор на СДСМ на неговиот профил на „Фејсбук“ ја споделил информацијата во која се пренесуваат поволностите што ги најави премиерот Груевски.“

Прво, тоа што Трајковски ја споделил информацијата, автоматски не значи и дека ја поздравува. Тука, всушност, е изваден од контекст споделениот статус на Трајковски на неговиот фејсбук-профил, за што и самиот тој реагираше, исто така, преку социјалната мрежа.

Вториот проблем е генералниот заклучок кој е извлечен во насловот, дека младите од СДСМ ја поздравиле новата владина мерка. Еден поединец не може да го претставува мнозинството. Тоа, практично, е главната манипулација на авторот на овој текст – да го наведе читателот да верува во нешто што нема врска со реалноста.

 


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

има факти

делумно

не може да се утврди веродостојноста на наводите

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

има евидентирани извори

официјални

релевантни, нерелевантни

2 извори

повеќестрани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

можеби се прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

делумно прикажува вистина

извртување на вистина (спин)

не може да се утврди

наклонетост

политичка пристрасност

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

има коментаторски елементи

интегрирано со фактите

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

целосна копија

наведен извор без линк

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

информира

некреативен

сензационален

соодветен

тенденциозен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

манипулира

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

читлив

солидни мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

делумно стилски уреден

поврзан со тагови

Претплатете се за најнови вести